11 ürün
Filtrele
Sırala
Fiyat artan
Fiyat azalan
İndirim oranı artan
İndirim oranı azalan
İlk eklenen
Son eklenen
Marka
Candioli Pet Right Vet Expert VetIQ VetPeace Virbac YNC - Yeniçağ
Filtreleri temizle

Kedi ve Köpeklerde Deri ve Tüy Sağlığı

Evlerimizde veya bahçelerimizde beslediğimiz küçük dostlarımızın daha kaliteli bir yaşam sürmeleri için sağlıklı bir deri ve tüy yapısına sahip olmaları gerekir. Bu durum onların kendilerini daha iyi hissetmelerine ve sağlıklı olmalarına yardımcı olmaktadır. Her hayvan sahibi evlerinde besledikleri kedi ve köpeklerinin derilerinin güzel ve sağlıklı tüylerinin ise parlak olmasını istemektedir. Bu anlamda evcil hayvanlarda deri sağlığı açısından hayvan sahiplerinin bazı noktalara dikkat etmesi gerekir.

Deri ve Tüy Problemlerinin Belirtileri

Kedi ve köpeklerde tüy sağlığının önemi sağlıklı bir yaşam için çok önemlidir. Deri ve tüy problemleri kedilerde ve köpeklerde görülen sağlık problemlerinden birisidir. Özellikle tüylerde fazla dökülmelerin görülmesi ve derilerini sürekli ısırmaları deri hastalıklarına işaret olabilir. Bu anlamda kedi ve köpeklerde deri ve tüy problemlerinin belirtileri birbirinden farklı olabilir.

Kedilerde deri ve tüy sorunlarının belirtilerin balında çok tüy dökmesi bulunmaktadır. Bununla beraber kedinin kendisi sürekli kaşıması ve kaşıma sırasında pullanma, kızarıklık ve uyuz noktalarının oluşması deri problemlerinin belirtilerindendir. Ayrıca kene ve pire gibi görülen parazitler de deri hastalığının ilerlememesi açısından önlem alınması gereken bir durumdur.

Köpeklerde ise yine aynı şekilde kaşıntıların oluşması, tüy dökülmeleri problemlerin belirtilerindendir. Ayrıca köpeklerde kepeklenme, renk değişimleri, yaraların oluşması, kırmızı ve ıslak lekelerin görülmesi ve vücudunda şişliklerin oluşması deri hastalıklarının belirtilerinden olabilir. Böyle durumlarda petslement.com/deri-tuy-sagligi hizmetlerinden bilgi ve destek almak can dostlarımızın deri ve tüy sağlığının önemi açısından dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Beslenme ile Deri ve Tüy Sağlığını Desteklemek

Köpeklerin ve kedilerin beslenmesi özellikle deri hastalıkları ile bağlantılı bir durumdur. Beslenme şekli hayvanlarda cilt ve tüy sağlığını doğrudan etkilemektedir. Kedi ve köpeklerin parlak tüylere ve esnek bir cilde sahip olabilmesi için beslenme ile deri ve tüy sağlığını desteklemek gerekir. Bunun için en önemli besinler protein ağırlıklı besinlerdir. Kedilerde tırnakların ve tüylerin ana yapı taşı keratin olmaktadır. Keratin üretilmesi için ise proteine ihtiyaç duyulur. Ayrıca tüy dökülmesi gibi problemlerde de besin kaynaklarının protein açısından güçlü olması çok önemlidir.

Protein aynı zamanda sağlıklı bir cilt için çok önemlidir. Cilt problemleri olan kedi ve köpeklerde mutlaka protein ağırlıklı besinler verilmelidir. Tavuk, hindi, soğuk su balığı gibi protein değeri yüksek besinlerin tüketilmesi kedi ve köpeklerin cilt problemlerinde olumlu etki sağlamaktadır.

Günlük Bakım Rutinleri ve Öneriler

Kedi ve köpeklerde sağlıklı deri diyet yaptırılmalı, tüy sağlığı için vitaminler tercih edilerek alındığından emin olunması gerekilir. Cilt sorunu yaşayan can dostlarımın sahipleri doğru olan protein, esansiyel yağ, vitamin ve mineral dengesine sahip olan diyetleri yaptırmaları gerekir. Bu besin maddeleri mutlaka kedi mama kabına eklenmelidir. Ayrıca sağlıklı cildi destekleyen iki antioksidan bulunur. Bunlar C ve E vitaminidir. Bu besinlere sahip olunan mamalar ile kedi ve köpekler beslenmelidir.

Bununla beraber köpeklerde günlük rutin olarak tüylerinin taranması tüy sağlığı açısından çok önemlidir. Tarakların dişleri ile tüyler nazikçe tarandığında bölgede kan dolaşımı hızlanmaktadır. Kan dolaşımı hızlandığı zaman ise kıl kökleri beslenmeye başlar. Bu da vitamin ve minerallerin alınmasının yanı sıra cilt sağlığında büyük önem taşımaktadır.

Veteriner Tavsiyeleri ve Tedaviler

Kedi ve köpeklerin hastalıklarında zamanında teşhis ve tedavi çok önemlidir. Erken müdahale ile cilt hastalıklarının önlenmesi sağlanmaktadır. Bu nedenle deri ve tüy problemleri gören kişiler petslement.com/deri-tuy-sagligi sitesinden yardım alabilir. Bunlarla beraber veteriner hekimler tarafından önerilen ve mutlaka yapılması gereken bazı bakım rutinleri de bulunmaktadır. Bu bakım rutinleri şu şekildedir:

- Bunlardan en önemlisi günlük tüy bakımı olmaktadır. Bu sayede zayıflamış olan tüyler deriden uzaklaştırılır. Tarama işlemi yapılırken tüylerin ters yönüne doğru yapılması tavsiye edilmektedir. Tarama işlemi sonrasında kedi ve köpeklerde zayıf ve kopmuş tüyler uzaklaştırılır. Taranan noktalarda kan dolaşımı hızlanmakta ve tüy dökülmelerinde ciddi oranda azalma meydana gelmektedir.

- Köpekleri düzenli yıkamak deri ve tüy sağlığında oldukça faydalı olmaktadır. Yıkama işlemleri için derilerine uygun şampuan tercih edilmeli ve suyun sıcaklığı kontrol edilmelidir.

- Evcil hayvanlarımızın deri bakımı teknikleri içerisinde en önemlisi parazit uygulamalarının zamanında yapılmasıdır. Dış parazit istilasının önüne geçilmesi tüy sağlığı ve derilerin sağlığı için çok önemlidir.

Doğal ve Alternatif Tedavi Yöntemleri

Kış mevsimlerinde sıcaklıkların düşmesi ile beraber nem eksikliğinden kaynaklı kedi ve köpeklerde kaşıntılı bir cilt olabilir. Bazı evcil hayvanların mevsimsel alerjileri kış mevsiminde daha zor geçmektedir. Köpek ve kedilerde cilt ve deri hastalıklarının görülmesi durumunda doktora götürülerek veteriner tedavileri yapılması çok önemlidir. Tedavilerin yanı sıra profesyonel deri bakımı da mutlaka yaptırılmalıdır.

Bunların yanı sıra alternatif tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Bunlardan birisi de yeşil çaydır. Yeşil çay ile kedi ve köpeklerin cildini rahatlatmanız mümkündür. Çeyrek fincan içerisine kafeini olmayan yeşil çay hazırlanarak soğutulmalıdır. Bu yapılan çay mamalarına dökülerek kedi ve köpeklerin bu mamaları yenmesi sağlanmalıdır.

Kaşınan ciltler için elma sirkesi kedi ve köpeklere büyük ölçüde yardımcı olmaktadır. Cilt üzerine elma sirkesi püskürterek cilt problemlerine yardımcı olabiliriniz. Ayrıca ikincil enfeksiyonlara karşıda koruma sağlamanız mümkündür. Son olarak Omega 3 yağ asitleri mevsimsel alerjenlere ve deri hastalıklarına iyi geldiği için evcil hayvanlara takviye olarak verilmesi gerekilir. Bu yağ kuru havaların neden olduğu kaşıntıları engellerken aynı zamanda evcil hayvanların tüylerinin daha parlak görünmesine yardımcı olmaktadır.

Evcil Hayvanlarda Alerjiler ve Deri Sağlığı

Evcil hayvanlarda alerji problemleri çok sık görülmektedir. Kedi ve köpeklerin bağışıklık sistemlerinin alerjen adı verilen kimyasallara tepki vermesi veya hassasiyet göstermesi sonucunda alerjiler görülmektedir. Bu anlamda doğal tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Kedilerde ve köpeklerde alerji ve deri sağlığı için uygulanabilecek bitkisel çözümler şunlardır:

- Meyan kökü kortizon niteliği taşımaktadır. Cilt tahrişini hafifleten meyan kökünün tadı da evcil hayvanlar tarafından sevilmektedir. Meyan kökünden beş damla olacak şekilde, karahindiba kökü ve kedi pençesi karıştırılarak oluşan karışımdan her gün 5 damla verilmesi tavsiye edilmektedir. Veterinerden onay aldıktan sonra bu karışım yaklaşık iki hafta verilmelidir.

- Kuersetin pek çok meyve ve sebzede bulunmaktadır. Kızarıklığı ve kaşıntıyı azaltan bu bileşik yapraklı yeşillikler ve pişmiş brokolide bulunmaktadır. Uygun doz hakkında veterinere danıştıktan sonra evcik hayvanlarınıza kuersetin vererek deri sağlığını güçlendirebilirsiniz.

Deri ve Tüy Sağlığını Etkileyen Çevresel Faktörler

Deri ve tüy sağlığını etkileyen alerjik reaksiyonlar genellikle kış mevsiminde görülmektedir. Mevsimsel değişiklikler ve havaların kuruması ile beraber kedi ve köpeklerde kaşıntılar ve cilt problemleri başlayabilmektedir. Böyle durumlarda mutlaka veteriner hekime başvurulması gerekilir. Ayrıca kedi ve köpeklerin bazı bakım ürünlerine, mamalara veya polenlere alerjisi olabilmektedir. Böyle durumlarda alerji yönetimi sağlanmalı, can dostlarımızın hangi besine alerjisi olduğu tespit edilmelidir.

Bunlarla beraber kedi ve köpeklerin tüy sağlığını çevresel faktörlerde etkileyebilir. Kuru havanın yanı sıra çevre kirliliği ve havanın kirli olması da deri ve tüy sağlığı için olumsuz bir durum olarak görülmektedir. Böyle durumlarda çevresel etkiler dikkat edilmeli, kedi ve köpeklerin daha temiz nemli bir ortamda bulunması sağlanmalıdır.