İnsanlarda olduğu gibi evcil hayvanlarda da pek çok farklı hastalıklar çıkabilir. Bunlardan birisi de evcil hayvanların en önemli organlarından birisi olan karaciğerdir. Evcil hayvanlarda karaciğerin çalışmasında bazı sorunlar yaşanması durumunda hayvanlarda bazı belirtiler görülmektedir. Bu durumda mutlaka veteriner hekime görülmesi gerekmektedir.
İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da karaciğerin önemi oldukça büyüktür. Evcil hayvanlarımızın hayati fonksiyonları itibari ile önemli bir organ olan karaciğer vücutta pek çok görevi üstlenmiştir. Buna göre evcil hayvanlarda karaciğer fonksiyonları faaliyetlerinden bazıları şunlardır:
- Karaciğer vücutta kandaki glikozu glikojene dönüştürerek depolamaktadır.
- Hayvanların vücutlarında besin ve kanla gelen toksik maddeleri etkisiz hale getirmektedir.
- Vücutta bir kansızlık var ise alyuvar üretimi sağlamaktadır.
- Vitamin üretmekte ve depolama işlemini yürütmektedir.
- Evcil hayvanlarda protein metabolizmasını düzenlemektedir.
Evcil hayvanlarda yaşa bağlı olarak kronik karaciğer hastalıkları farklı sebeplerle görülebilmektedir. Zamanla bu durum fibrozise, daha sonra da siroza dönüşebilmektedir. Karaciğer hastalıklarına bağlı olarak kalp yetmezliği ile beraber farklı metabolik hastalıklar da görülmektedir. Bu nedenle karaciğer hastalıklarının belirtileri ve semptomlarının görülmesi durumunda erken tanı için veteriner hekime geç kalınmadan götürmekte yarar vardır.
Evcil hayvanlarda karaciğer hastalıklarında erken tanı oldukça önelidir. İnsanlarda olduğu gibi hayvanların karaciğeri sağlık için pek çok işlevi yerine getirmektedir. Özellikle atık ürünleri ve toksitleri vücuttan arındırma görevi görmektedir. Yağ ve diğer besinleri sindirmek ve emilimi sağlamak da karaciğerin görevlerinden birisidir. Evcil hayvanlarda karaciğer hastalığı belirtileri şunlardır:
- Evcil hayvanlarda aşırı salgı üretimi başlar.
- Kronik karaciğer hastalıklarında genellikle hayvanlarda iştah kayıpları görülür. Bunun yanı sıra uyuşukluk, kilo kaybı gibi semptomlar da gözlemlenir.
- Akut karaciğer hastalıklarında ishal, kusma, karın ağrısı, çok fazla susama ve idrara çıkma gibi belirtiler gözlemlenmektedir. Ayrıca cilt sarılığı da belirtiler arasındadır.
- Köpeklerde titreme ve kas seyirmeleri sık görülür.
- Dışkıda kanlanma ve bakışlarda sabit mat bir görüntü oluşabilir.
Bu belirtilerin görülmesi durumunda hayvanların bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekir. Bu durum sonunda veteriner hekimler gerekli olan tedaviyi uygulayacaktır.
Besinlerin sindirilmesi ve dönüştürülmesi, toksik maddelerin kandan atılması, vitamin ve minerallerin depolanması gibi görevleri üstlenen karaciğer önemli bir organdır. Evcil hayvanlarda karaciğer hastalıkları sıklıkla görülebilir. Böyle durumlarda risk faktörleri çok önemli olup belirtilerinin görülmesi durumunda hemen tedaviye başlanmalıdır.
Karaciğer hastalıkları hepatit olarak bilinen iltihaplanma sonrasında görülür. Bu hastalığın tedavi edilmemesi durumunda karaciğer hücrelerinin yerini yaralı dokular alabilir. Buda karaciğerin işlevini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle evcil hayvanlarda karaciğer hastalıkları hakkında evcil hayvanlara sahip olan bireylerin detaylı bilgiye ihtiyacı bulunmaktadır.
Karaciğer hastalıklarının en büyük risk faktörü beslenmedir. Aşırı kilolu olan evcil hayvanlarda karaciğer hastalığına yakalanma ihtimali bulunmaktadır. Ayrıca hayvanların cinsi, yaşı, kullandıkları kimyasal maddeler de karaciğer hastalıkları için büyük risk oluşturmaktadır.
Evcil hayvanlarda karaciğer hastalıkları tedavisi hastalığın durumuna göre değişmektedir. Hastalık tanısı konulduktan sonra tedavi süreci ona göre devam etmektedir. Fakat karaciğer hastalıklarında veya karaciğer sağlığını desteklemek için beslenme çok önemlidir. İlk dikkat edilmesi gereken nokta evcil hayvanların beslenme düzeni ve karaciğer sağlığı için diyet menüleridir. Özellikle evcil hayvanların eski iştahları yerine gelene kadar yüksek enerjili besinlerin verilmesi önerilmektedir.
Bunların yanı sıra karaciğer yağlanması olarak bilinen hepatik lipidosiz hastalığı evcil hayvanlar için dikkate alınması gereken bir hastalıktır. Karaciğerde aşırı yağ birikmesi sonucu oluşan bu hastalığında karaciğer normalden fazla yağ depolayarak oluşmaktadır. Bu durumda yine hekim kontrolünde hepatik diyet tedavisi önerilmektedir. Ciddi bir diyet ve beslenme alışkanlıkların değiştirilmesi ile beraber bunun yanında vitamin desteği de sağlanabilir.
Karaciğer hastalıklarında risk faktörleri ve bu durumun nedenlerinin bilinmesi de çok önemlidir. Hastalığın semptomlarının görülmesi durumunda tedavi sürecinin hemen başlaması gerekir. Kedi ve köpeklerin karaciğer hastalıklarının belirtilerinden birisi de aşırı kilodur. BU nedenle hayvanların doğru beslenmesi sağlanmalıdır. Ayrıca sürmekte olan karaciğer hasarını kontrol altına almak için kolay sindirilen karbonhidratlar, yüksek kaliteli yağlar ve az sayıda sodyum içeren mamalar verilmesi önerilmektedir.
Evcil hayvanlarda karaciğer hastalıkların görülmesinin temel nedeninin belirlenmesi durumunda tedavi sürecine başlanabilir. Hayvanlarda bu neden belirlendikten sonra uygulanacak tedavi de belirlenir. Özellikle ilaçlar, sıvı takviyesi, antibiyotik kullanımı gibi tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Fakat bunun yanında karaciğer sağlığı takviyeleri için diyet mutlaka hekim tarafından önerilmektedir. Veteriner hekimler can dostlarımızın karaciğer sağlığını destekleyecek diyetler önerebilir. Genellikle düşük karbonhidrat, düşük fosfor, yüksek kaliteli protein içeren diyet listesi hazırlanmaktadır. Bunun yanı sıra gerekli olan mineral ve vitamin desteği de uygulanmaktadır.
Ayrıca evcil hayvanların karaciğer sağlığı için iyi gelebilecek bitkisel yöntemler de bulunmaktadır: Bunlardan birisi de süt devedikeni bitkisi olmaktadır. Özellikle karaciğer sağlığının iyileşmesinde yardımcı olan bu bitki toksinlerle savaşarak karaciğer fonksiyonlarının iyileşmesine ve daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır.
Özellikle kedi ve köpeklerde karaciğer hastalıklarının tedavisinin yapılması ve erken tedavi edilmesi çok önemlidir. Bu anlamda belirtilerin görülmesi durumunda mutlaka veteriner hekim kontrollerine gitmek gerekir. Düzenli veteriner ziyaretleri kontrolü ile karaciğer sağlığı takviyeleri ve bunun yanında karaciğer hastalığına göre farklı tedaviler uygulanmaktadır.
Karaciğer tedavileri hayvanların türüne, yaşına ve hastalığın nedenine göre değişmektedir. Karaciğeri yeniden güçlendirecek tedavi seçeneği veteriner hekim tarafından seçilmektedir. Ayrıca hastalığa uygun ilaçlar reçete edilmekte ve evcil hayvanların beslenme planı ile beraber egzersiz planı da yapılmalıdır.
Evcil hayvanlarda kronik veya akut karaciğer hastalıkları sonucunda düzenli veteriner ziyaretleri yapılmaz ise karaciğer yetmezliğine kadar gidebilmektedir. Karaciğer zamanla işlevini yerine getiremez bir duruma gelmemesi için can dostlarınızı düzenli hekim kontrolüne götürmenizde yarar bulunmaktadır. Karaciğer hastalıklarında birçok karaciğer tedavileri bulunur. Bu tedaviler hastalığın nedenine göre değişmektedir. İlaç tedavileri, diyet tedavileri ve hatta gerekli olursa cerrahi müdahaleler de uygulanır.
Kedi ve köpeklerde karaciğer hastalıkların nedenlerinden birisi de kimyasallara maruz kalmadır. Çevresel etkiler ve toksik maddeler burada devreye girmektedir. Karaciğere zarar veren ilaçlar, kimyasallara maruz kalma karaciğerlerde doku ölümüne ve enzimlerin bozulmasına neden olmaktadır. Akur karaciğer yetmezliği protein sentezindeki ge glikoz emilimindeki bozukluklar sebebiyle de meydana gelebilmektedir.
Evcil hayvanlarda karaciğer fonksiyonlarının düzenlemeye yardımcı olan karaciğer detoksu ürünler bulunmaktadır. Bu yardımcı besinler yüksek antioksidan özelliği sayesinde karaciğer yağlanmasını azaltmaktadır. Hücre stabilizasyonu sağlayarak doku ve organların sağlıklı bir şekilde olmasına yardımcı olmaktadır. Bu anlamda petslement.com üzerinden detoks etkili ürünler bulabilmeniz mümkündür. Özellikle karaciğer sağlığı için detoks ürünleri ile birlikte temizleyici diyetler ve bunları içeren mamalar da tercih edilebilir.
Detoks etkili besin takviyeleri ile karaciğer hastalıklarında iltihaplanmalar ve ağrıların azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Bunun yanı sıra hayvanların immün sistemi güçlenerek sinir hücreleri korunur ve hafıza da güçlenmektedir.