Evde evcil hayvan besleyen herkes için ortaya çıkan yaralanmalar çok büyük zarara neden olmaktadır. Bu noktada hayvandaki her yara kirli ve kontamine olmaktadır. Bu durumlarda olumsuz durumları ortadan kaldırmak için antiseptik ajanlar kullanılmaktadır. Aynı zamanda ve daha ileri düzeyde tedavi için çeşitli antimikrobiyal ilaçlar da kullanılmaktadır.
Yara almış hayvanlar için tedavi son derece önemli olmaktadır. Bu noktada evcil hayvanlarda yara bakımı en ince ayrıntılarına kadar bilinmelidir. Çünkü önceden önlem alınmaz ise yara enfeksiyon kapabilir, hatta hayvanlar için hayati tehlike de oluşturmaktadır. Yaralanmaya neredeyse her zaman enfeksiyonlar eşlik etmektedir. Yaralı bölgeye zamanında tedavi uygulanmaz ise; apseler ve balgam oluşumu meydana gelmektedir. Hayvanlarda yara iyileşmesi vücudun farklı reaksiyonları ile desteklenen bir süreç olmaktadır. Bu bakımdan, yara iyileşme süreci şu şekilde olmaktadır:
-Kabuğun altında iyileşme, küçük bir alandaki sığ yaralanmaları içine almaktadır. Yaranın üzerinde bir kabuk oluşmaktadır. Birkaç gün sonra kabuk, küçük bir yara izi oluşumuna dönüşmektedir.
-Cerrahi yaralar ya da enfeksiyon kapmamış kesikler çok daha zor iyileşme göstermektedir. Bu noktada yaranın kenarları fibrin ipliklerle birbirine yapıştırılmaktadır. İltihaplanma süreci çok yaygın değildir. Yara yüzeyleri arasındaki bağlantı 7-10 gün sonra ortaya çıkmaktadır.
-Yara enfeksiyonlu ya da derinse; kenarları açıksa, iyileşme alttan başlayarak yavaş yavaş tüm defekti doldurmaktadır. Bu durumda kesiğin derinliğine bağlıdır.
-Hayvanın acısını hafifletecek yara bakım ürünler, zararlı oluşumların gelişmesini önlemekte ve hasarlı dokuların iyileşmesini de hızlandırmaktadır.
Evcil hayvanlarda yaralar cerrahi veya konservatif olarak tedavi edilmektedir. İlk aşamada inflamasyonun şiddetini azaltmak ve bulaşıcı komplikasyonların gelişmesini önlemek gerekmektedir. Bu durumda da antiseptik solüsyonlar yaygın olarak kullanılmaktadır. Sonrasında sürecin hızlandırılması ve ikincil enfeksiyonun önlenmesi gerekir. Bu aşamada yağda çözünen antibiyotik merhemler kullanılabilir. Genelde yaranın uygun olmayan şekilde gelişen enfeksiyonlarını temizlemek kalan mikropları öldürmek için yara spreyleri ve antiseptik ve anti bakteriyel maddeler kullanılmaktadır.
Doğal olarak evcil hayvanlarda ortaya çıkan birçok farklı yaranın büyüklüğüne, ciltteki hasarın niteliğine, derinlik ve enfeksiyon olasılığına göre ilk yardım teknikleri ortaya çıkmaktadır. Evcil hayvan yaralanmalarında ilk yardım teknikleri şu şekildedir:
-Öncelikle yaralanan hayvan kucaklanarak sakinleştirilmeli ve kendisini tamamen güvende hissetmesi sağlanmalıdır. Ancak bundan sonra yarasını daha ileri tedavi etmek mümkün olmaktadır.
-Tedaviye yara yüzeyinin dezenfektanlar veya bakterisit maddelerle yüksek kalitede yıkanmasıyla başlamalıdır.
-Genellikle herhangi bir ecza dolabında yer alan hidrojen peroksit çözelti ya da klorheksidin çözelti yarayı temizlemek için idealdir.
-Merhem kullanmak mükemmel bir bakteri yok edici etkiye sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda analjezik bir etkiye de sahiptir. Aynı zamanda merhem cildin iyileşme süreçlerini hızlandırmaktadır.
-Evcil hayvanlarda acil yara bakımı öncesinde, hasar alan bölgesinde yer alan tüm tüyler alınmaktadır. Sonrasında uygun yara bakım ürünleri kullanılmalıdır.
-Genel olarak, yara yüzeyi günde birkaç kez antiseptik bir solüsyonla tedavi edilmelidir. Ardından da yara yüzeyine hasarlı cilt yüzeylerinin iyileşmesini destekleyen merhemler uygulanmalıdır.
Evcil hayvan yaralanmalarında iltihaplanma kaynağını ortadan kaldırmak, enfeksiyonun dokulara yayılmasını veya kana girmesini önlemek için kaliteli bakım son derece önemli olmaktadır. Bu noktada doğal tedavi yöntemleri de son derece sağlıklı teknikler arasında yer almaktadır. Bu konuda hem iyileşmeyi hızlandıran hem de sakinleştirici etkiye sahip olan aloe vera içerikli tedavi yöntemleri son derece uygun olmaktadır. Aynı zamanda pek çok veteriner hekim tarafından kullanılan bal da doğal ve etkili tedavi yöntemlerinden biri olmaktadır. Veteriner hekimler bitkisel tedaviler kullanarak, pek çok yarayı hem hızlı hem de doğal yöntemlerle iyileştirmektedir.
Genelde evcil hayvan yaralanmalarında iyileşme süreçlerinden sonra estetik sorunlar konusunda endişelenmeler başlamaktadır. Bu noktada yaralanma yerinde çirkin bir yara izi görünebilir. Bu durumda iz azaltıcı ürünler kullanarak en uygun çözümler yaratılmaktadır. Aynı zamanda yara iyileşme süreci çeşitli yara bakım ürünleri ve kullanımları son derece önemli olmaktadır. Bu konuda en uygun ürünler veteriner hekim tarafından önerilmektedir. Bu şekilde hem hayvan cilt bakımı yapılmakta hem de yara izleri ortadan kalkmaktadır. Genelde iz bırakmayan ürünler yara izlerini orijinal görünümün% 90'ına kadar ortadan kaldırmaktadır. Bununla birlikte iz bırakmayan kremler hayvanlarda sağlıklı bir şekilde cildi onarır, eksik hacimleri yeniler, taze bir cilt ortaya çıkarır.
Evcil hayvanlarda yeni edinilen yaraların, göz ardı edilmesi veya fark edilmemesi zor olan enfeksiyon belirtileri bulunmaktadır. Bunlar:
-Vücutta şişme
-Cerahatli akıntı
-Kanamanın oluşması
-Acı verici hisler
-Yırtılmış ve soyulmuş cilt
-Yürüyüşte değişiklik, topallama
-Hayvanda artan kaygılar.
-Bazı yerlerde saç dökülmesi
-Sahibinin vücudunun herhangi bir yerine yaklaşmasına izin vermemesi şeklinde olmaktadır. Genelde enfeksiyonu önleme yöntemleri de şu şekilde olmaktadır:
-Yara üzerine steril bandaj uygulaması.
-Yaranın üzeri kapatılarak, dışarıdan gelebilecek olan kötü etkenlerden korunmak.
-Yaranın steril bir şekilde kalmasını sağlamak için en uygun ürünlerin kullanımı.
-Merhem, sprey ya da uygun ilaç tedavilerine hemen başlamak.
-Bu şekilde yaranın iyileşme süreci hızlanmakta ve enfeksiyon riski de önemli ölçüde azalmaktadır.
Günlük yaşamda evcil hayvanlar yaralandığı zaman yara kanasın ya da kanamasın mutlaka bir veteriner tarafından muayene edilmelidir. Durum acilen bir veterinere başvurmayı gerektiriyorsa, önce geçici bir bandaj uygulanarak, kanama durdurulmalıdır.
Bir hayvanda enfeksiyon kapmış bir yarayı tedavi etmeden önce iltihabın yayılma derecesini değerlendirecek tek kişi uzman veteriner olmaktadır. Bu konuda hayvanı, tedavi seçimi konusunda tek doğru kararı verecek deneyimli bir veterinere emanet etmek gerekmektedir. Genelde veteriner önerileri teknikleri kullanılacak olan merhem, sprey ya da ilaç olmaktadır. Aynı zamanda uygun ürün kullanılarak profesyonel yara bakımı sağlanmaktadır. Bu şekilde hem enfeksiyon kapmayan hem de hızlı iyileşme gösteren bir yara iyileşmesi sağlanmaktadır.
Yaralı kedi ya da köpekler için bakım ve beslenme düzenleri son derece önemli olmaktadır. Yara teşhisi konulan bir hayvan, tüm yaralanmaları tamamen iyileşene kadar hareketsiz tutulmalıdır. Böyle bir evcil hayvanın dışarıya çıkmasına izin verilmesi tavsiye edilmez ve aynı zamanda onu diğer hayvanlarla temastan mümkün olduğunca korumak da gerekmektedir.
Genelde evcil hayvan yaralanmaları sonrasında bakım süreci son derece önemli olmaktadır. Bu kapsamda yaranın çok fazla büyümemesi için kronik yara yönetimi uygulamak gerekmektedir. Bu süreçte;
-Hayvanların yaralarını yalamasına izin vermemek gerekiyor. Bunun için de bu davranışı önlemek için veteriner hekimler, kedinin yarayı kaşımasını ve yalamasını önleyecek özel bir tasma kullanılmasını önermektedir.
-Evcil hayvanların pansumanları varsa, kirlendiğinde düzenli olarak değiştirilmeli ve daima kuru tutulmalıdır.
-Hayvanın reçete edilen tüm ilaçları zamanında alması gerekmektedir.
Genelde uzun süreli bakım stratejileri bu şekilde ilerlemektedir. Aynı zamanda tedavi planı veteriner hekim tarafından önceden hazırlanmakta ve bu plana harfiyen uyulması gerekmektedir.
Uzun süreli bakım stratejilerine uyum sağlanmaz ise; bakteriler ilaca karşı direnç kazanacak ve tedavi de olumsuz sonuçlanacaktır.