Kedi Kumu Kokusu Nasıl Giderilir?
Kedi kumu kokusunun giderilmesine yönelik detaylı bilgi almak için içeriğimize göz atabilirsiniz.
Kedi pire tarağı, kedilerin tüyleri arasındaki pireleri, pire yumurtalarını, deri üzerindeki pislikleri tespit etmek ve bu pisliklerden kurtulmak için kullanılan etkili bir araçtır. Pire tarağı ince ve sık dişlerden oluşur. Bu sık dişler sayesinde pireleri ve pislikleri kolayca tüylerden ayrıştırmak mümkün olabilir.
Evcil hayvanlarda pireler ve küçük parazitler görülmektedir. Peki, tüylü ev hayvanlarında temizlikte kullanılan bu pire tarağı nedir? Pire tarağı kedilerde bulunan pireleri ve küçük parazitleri temizlemek için kullanılan bir tarak türüdür. Tarakların dişleri inci ve sık aralıklıdır. Bu sayede tüylerin arasındaki küçük parazitler, pireler, döküntüler yakalanır. Kedilerin bakımlarında pire tarağı kullanımı bu yönden oldukça ödemlidir.
Kimyasal madde kullanmadan temizlik yapılması aşamasında pire tarağı ayrı bir öneme sahip olmaktadır. Pireleri ve yumurtalarını hayvanın tüylerinden uzaklaştırmada pire tarağı yardımcı olmaktadır. Özellikle hassas tüylere sahip ve kimyasal ürünlere alerjisi olan hayvanların bakımlarında önemli bir unsurdur.
Kedilerde, pirelere bağlı kaşıntı ve cilt tahrişi oluşabilir. Pire tarağı ile yapılan düzenli tarama sayesinde pirelerde azalma ve kaşıntılarda hafifleme meydana gelebilir.
Pire tarağı sayesinde sadece pireler değil tüyler arasındaki birikmiş olan tozu, kiri hatta ölü deri hücreleri bile temizlenmektedir. Bu sayede pire tarağının kullanım amacı doğrultusunda uygun kullanılırsa evcil hayvanlarda tüylerin daha sağlıklı bir şekilde olmasını ve temiz kalması sağlanmış olur.
Etkili bir pire tarağı nasıl kullanılır adımlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
Tarama işlemi yapılacağı zamanlarda işlem için rahat ve aydınlık bir alan seçilmelidir. Bir havlu veya örtü serilmesi ile pirelerin döküntülerinin birikmesi önlenir.
Kediler bu tarama işlemi öncesinde huzursuz olabilir. Bu işlem için kedileri rahatlatmak, varsa oynadığı bir oyuncak yada ödül maması kullanarak kedinin sakin kalması sağlanabilir.
Hayvanın tüyleri uzun ise düğümlenme olasılığı olacağından öncesinde normal bir tarakla tüyleri açmak gerekli olacaktır. Bu sayede de pire tarağı ile uygulama yapmak kolaylaşır.
Pire tarağı uygulaması yapılırken yavaş ve dikkatlice yapmak önemlidir. Baş, boyun ve kuyruk bölgesinde pireler daha çok yoğunlukta bulunmaktadır. Bu yüzden bu bölgelere daha fazla özen gösterilmelidir.
Tarama işleminde tarak üzerinde oluşan pire, kalıntı gibi şeyleri su yardımıyla sık sık temizlemek gerekir. Evcil hayvanın üzerinde pire kalmadığına emin olana kadar bu işlemi uzunca yapmak gereklidir.
Kedilerin hassas cilt yapısı ve haraketli yapıları göz önünde bulundurulmalı ve pire taraması sırasında rahat etmesi sağlanmalıdır.
Kediyi sakinleştirmek, pire tarağı ile tarama işlemi yapmak için doğru zamanı belirlemek, işlem esnasında yavaşça ve nazik hareketler etmek, pirelerin yoğun olarak yerleştikleri baş ve boyun bölgesine dikkat etmek, cildin zarar görmemesi için tarama işlemini tüy yönünde yapmak, hayvanın huysuzlanmasını engellemek adına ara sıra molalar vermek, işlem esnasında tarakta oluşan pire yada diğer kirlerin sık sık temizlenmesini sağlamak, kedi üzerinde pire tarağı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda önemli kriterlerdendir.
Pire tarağı kullanarak etkili bir temizlik yapmak, kedilerin ve diğer evcil tüylü hayvanların sağlığı ve rahatlığı açısından oldukça önemlidir. Pire tarağı ile uygulama teknikleri adımlarına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Doğru tarağın kullanımı önemlidir. Bu işlem için ince ve sık dişli bir pire tarağı tercih edilerek işlemlere başlanmalıdır. Çünkü bu tür taraklar, pireleri ve yumurtalarını ve kedinin bünyesindeki kirleri daha iyi yakalar.
Tarama yönüne çok dikkat etmek gerekir. Tüyleri nazik ve yavaş bir şekilde tararken mutlaka tüylerin büyüme yönünde taranması gerekir. Bu pirelerin tüyler arasından daha rahatça çıkartılmasını kolaylaştırır.
Her bölgeyi dikkatlice ve özenle taradıktan sonra son bir kez gözden geçirmekte fayda olacaktır. Pire sorunu yoğun bir şekilde var ise aynı bölgeleri bir kaç kere yapmak gerekmektedir. Her bölge için pire ve yumurtaların olup olmadığının kontrol edilmesi gereklidir.
Bu tarama işlemlerinin düzenli aralıklarla tekrar edilmesine özen gösterilmelidir. Özellikle yaz ayları dönemlerinde tarama işlemleri yapmak pirelerin evcil hayvanlarınıza ve çevreye yayılmasını önler.
Pire tarağını düzenli ve etkili bir şekilde temizlemek gerekir. Bu sayede hem tarak daha uzun ömürlü olacaktır hem de pire temizleme süreci daha hijyenik olacaktır.
Tarama sırasında tarağa pire, yumurta ve kir takılabilir. Her tarama işleminden sonra tarağı temiz veya sabunlu bir suya batırarak pirelerin geri dönmesi önlenir. Tarama işlemi bittikten sonra tarak bir kap içinde ılık sabunlu suya konularak yaklaşık on dakika kadar bekletilmesi uygundur. Bu sayede de tarağın üzerindeki pire ve yumurtalarının öldürülmesi kolaylaşacaktır.
Tarağın dişlerinde kalan kalıntıların temizlenmesi için varsa kullanılmayan eski bir diş fırçası yada ince uçlu olan herhangi bir fırça kullanabilir. Diş aralarında kalan yumurta ve kirler için diş aralarını dikkatlice fırçalamak gereklidir.
Tarağı dezenfekte etmek için bir kap suya sirke eklenebilir ve bu sirke yardımıyla da fırçalama işlemleri yapılarak temizlik yapılabilir. Tarak durulaması yapılarak da sabun, sirke temizliği işlemlerinden kalan kalıntıların da arınması sağlanır. Bu işlem yapılmazsa eğer bir sonraki kullanım esnasında evcil hayvanın cildine zarar verebilir.
Pire tarağınızı uzun ömürlü bir şekilde kullanmak için doğru bakım ve depolama yöntemlerini uygulamak önemlidir. Her kullanım sonrası temizliğinin iyi bir şekilde yapılması, dezenfeksiyon işlemlerinin yapılması, dikkatli bir şekilde durulama ve kurutma işlemlerinin yapılması, paslanmayı önleyici yağlar kullanılarak yağlama yapılması ve bu işlemlerden sonra serin ve kuru bir yerde saklanılması pire tarağının bakımı ve depolanması aşamasında önemli kriterlerdendir.
Eğer varsa bir koruyucu kılıf veya kutuda da muhafaza ederek diğer eşyalarla temas halinden uzaklaştırılması sağlanmış olur. Bu sayede de diğer eşyaların da kirlenmemesi sağlanır.
Pire tarağının hayvanların tüyleri arasına takılması pire tarağı kullanırken karşılaşılan sorunlardan en önde gelenidir. Hayvanın tüyleri uzun, kalın ve çoğu zaman düğümlü ise pire tarağı hayvanın tüyleri arasına sıkışabilir. Bu da tarama işlemini oldukça zorlaştırabilir. Bu durumu önlemek için tarama işlemlerini yapmadan önce hayanın tüyleri ince normal bir tarakla taranmalı gerekmektedir. Bu sayede de pire tarağı ile tarama işlemi yaparken hayvanın canı yanmamış olur.
Çoğu durumlarda da pire ve yumurtaların tarağa yapışmadığı gözlemlenebilir. Pireler veya yumurtaları tarağa yapışmaz, kolayca düşer. Bu durumu önlemek için tarama işlemi esnasında bir kap içinde yanımızda olan sabunlu suya batırarak pirelerin suya düşmesi sağlanır. Ayrıca bu sabunlu su sayesinde pireler ve yumurtalar tarağa daha kolay yapışacaktır ve tekrar suya batırıldığında da kolayca düşecektir.
Bazı tarakların diş yapıları ince yapıdadır. Bu da tarama yaparken tarağın dişlerinin eğilmesine yada kırılmasına eden olur. Bu duruma düşmemek için kaliteli pire tarakları tercih edilmelidir.
Tarakların temizlenmesinde tarakların diş aralarına pirelerin, yumurtaların, kir, tüy gibi şeylerin sıkışmasıyla temizlenme zor olabilir. Bu gibi durumlarda ise ince telli bir fırça ile yada diş fırçası ile tarağın diş aralarının temizlenmesi gerekmektedir.
Pire tarakları metal dişli yapıda olduklarından paslanma olasılıkları fazladır. Ancak bu duruma düşmemek için temizleme esnasından sonra iyi bir şekilde durulama ve kurulama işlemi yapılırsa tarak üzerinde herhangi bir sıvı kalmaması sağlandığında paslanma işlemlerinden etkilenme olasılığı çok azalacaktır.
Pire kontrolü evcil hayvanın sağlığını korumak ve pirelerin ev ortamına yayılmasını önlemek adına önemlidir. Pire tarağına ek olarak veterinerlerin tavsiyeleri doğrultusunda kullanılacak pire damlaları, pire tasmaları, ev ortamının temizliği, pirelere karşı etkili doğal yağlar ile pire kovucu spreylerin kullanımı, pire şampuanları, pire ilaçları gibi kriterlere de dikkat edip uygulamak alternatif pire kontrol yöntemleri arasında sayılabilir.