Kedi Yaşı Hesaplama, Kedi Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Kedi Yaşı Hesaplama, Kedi Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Her sahip, sevdiği evcil hayvanına mümkün olduğu kadar uzun süre yakın olmak istemektedir. Bu noktada da sahip olduğu evcil hayvanın yaşını merak etmektedir. Günlük yaşamda 1 yaşındaki bir kedi, insan standartlarına göre toplumun tamamen bağımsız bir üyesi olmakta ve ebeveyn bakımına da ihtiyaç duymamaktadır. Hayvanlar genel olarak biz insanlardan daha hızlı olgunlaşmaktadır. Evcil hayvanın nasıl bir yaşam sürdüğü de önemlidir. Pasif hayvanlar, aktif ve meraklı hayvanlara göre daha kısa yaşarlar. Mamanın kalitesi ve psikolojik durumu da kedinin yaşam süresini etkilemektedir.

Kedi Yaşının Önemi

Bir kedinin ve bir kişinin yaşının yaklaşık oranını belirlemek için kullanılabilecek çeşitli formüller bulunmaktadır. Ancak bunları kullanırken tüm bu hesaplamaların yaklaşık olduğunu unutmamak önemlidir. Bir evcil hayvanın gerçek yaşı, cinsi, genetiği ve hayvanın sağlığı gibi birçok faktöre bağlı olmaktadır. Bir kedi yaşı hesaplamak için bazı formüller bulunmaktadır. Kedinin yaşamının ikinci yılında fiziksel gelişimi bir miktar yavaşlar ve zihinsel gelişimi gerçekleşir. Kedi yaşamının ikinci yılı insanlarda 14-25 yaşlarına denk gelmektedir. Kedinin psikolojik ve fizyolojik oluşumu insandan farklıdır.

Kedi Yaş Hesaplama Yöntemleri

Genelde kedi yaşı hesaplama formülleri, kedinizin kaç yaşında olduğunu net bir şekilde belirtmektedir. Bu konuda kedi yaşını hesaplamak için aşağıdaki formül kullanılmaktadır:

N = 24 + (n – 2) x 4. Burada n, hayvanın mevcut yaşıdır ve bundan 2 yıl çıkarılarak 24 insan yılına eşit olur. Buna göre kedi 8 yaşında ise hesaplamalar şu şekilde olacaktır:

N = 24 + (8 – 2) x 4. Bu da N = 48 insan yılı anlamına gelmektedir. Bazı uzmanlar, bir kedinin yaşamının ilk 5 yılı boyunca her yıl 7 insan yılına, 6-12 yaşları arasında 4 insan yılına ve 12 yaşından sonra ise 3 insan yılına eşit olduğuna inanmaktadır. Genel olarak kedi yaş hesaplama tablosu bazında da bazı hesaplamalar yapılmaktadır.

Kedi Yaşının İnsan Yaşına Dönüştürülmesi

Genelde kedi yaşını insan yaşına çevirme konusunda doğru bir sistem uygulanması gerekmektedir. Bir kedinin hayatının ilk ayı altı aya eşittir. Bir kedinin üç aylık yaşı, insanın iki yaşındaki yaşına eşittir. Aynı zamanda yaş dönüşüm tablosu çok sık kullanılan bir formül olmaktadır. Bununla birlikte kedi yaş hesaplama tablosu, kedinin insan yıllarında da kaç yaşlarında olduğunu göstermektedir. Genelde yaş dönüşüm tablosu her kedinin hem bireysel özellikleri hem de sağlık durumları da dikkate almaktadır. Genelde aktif olan bir kedinin sağlık durumu, çok az hareket eden kediye göre değişiklik göstermektedir. Buna bağlı olarak da kedi yaşı hesaplamada genel tablolara değil, kedinin bireysel gereksinimlerine dikkat etmek gerekmektedir. Kedi yaşının insan yaşına karşılığı şu şekildedir:

Kedi Yaşı İnsan Yaşı

1 15

2 25

3 29

4 33

5 37

Kedi Yaşına Göre Sağlık İhtiyaçları

Genelde her kedinin yaşa bağlı olarak farklı sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Buna göre yaşa göre kedi sağlık kontrolleri, her zaman gerekli olan bir durumdur. Aynı zamanda yaşlı kedilerde sağlık bakımı son derece gerekli bir durum olmaktadır. 7 yaşın üzerinde olan kediler, yaşlı kedi şeklinde değerlendirilmemekte, yaşlılık eşiği 11 yaş olarak belirlenmektedir.

Yaşlı kedilerin tat ya da koku duyuları zamanla azalmaktadır. Yağ ve de protein sindirimleri de zorlaşmaktadır. Aynı zamanda işitmeleri de aynı oranda azalmaktadır. Genelde bu noktada kedilerin bağışıklık sistemlerinin desteklenmeye ihtiyacı bulunmaktadır. Bu kapsamda gerekli olan tüm önlemler veteriner hekim kontrolünde yapılmaktadır.

Kedilerde Yaşın Davranışlara Etkisi

Genelde kedi davranışları ve yaş ilişkisi son derece önemli bir konu olmaktadır. Doğumdan 6 aya kadar, yavru kedi, olgunlaşmamış bir sinir sistemi ile kör ve sağır olarak doğar. Zamanının çoğunu uyuyarak geçirir ve koku ve dokunma duyuları sayesinde yönünü bulur. Bu noktada yavru kediler daha aktif ve daha sevecen bir durum içinde olmaktadır. Yaşlı bir kedi ise hem daha sakin ve durgun hem de daha duygusal bir psikolojiye sahip olmaktadır.

Genelde yaşlanan kedilerde davranış değişiklikleri çok rahat gözlemlenmektedir. Bu kediler hem daha ağır başlı hem de daha durgun bir yaşama sahip olmaktadır. Aynı zamanda eskiye oranla sahibine daha düşkün ve daha yakındır. Kedide endişe verici belirtiler ortaya çıkarsa derhal bir veteriner kliniğine başvurmak gerekmektedir.

Kedilerde Yaşam Evreleri

Kedilerin gelişimi insanlarınkine benzemiyor. Kedilerin yaş özelliklerini daha iyi anlamak için yaşam evrelerini göz önünde bulundurmalısınız.

Yavru kedi, olgunlaşmamış bir sinir sistemi ile kör ve sağır olarak doğar. Zamanının çoğunu uyuyarak geçirir ve koku ve dokunma duyuları sayesinde yönünü bulur. Yavru kediler beceriksizce oynarlar ve anne kedilerini gözden kaybetmekten korkarlar. 6 aya kadar 8-9 yaşındaki çocuklarla karşılaştırılabilirler.

Yetişkin kediler; 6 aydan 2 yıla kadar olan süreci göstermektedir. Ergenlik, insan ergenliğiyle karşılaştırılabilecek şekilde başlar. Davranış değişiklikleri açısından kediler cinsiyetler arası ilişkilerin ve hayatta kalmanın farkına varmaktadır. 1,5 yaşında ebeveyn olabilirler. İnsan yaşında bu 23-25 yaşına karşılık gelmektedir.

Yaşlı kediler; 15 yaşından itibaren daha sevecen ve sakin hale gelmektedir. Bu süreçte dikkat ve özel bakım gerekmektedir. Bu dönemde aktivite azalır, yürüyüş değişir, organ hassasiyeti kısmen kaybolur, saçlar dökülür, kel noktalar oluşur. Kendi zayıflıklarının ve kırılganlıklarının farkındadırlar, bu nedenle daha dikkatli olurlar.

Genetik ve Irkın Yaş Tahminine Etkisi

Kedilerin genel olarak, cinslerine bağlı olarak, genetik özelliklerinden de kaynaklı yaşama süreleri farklılık göstermektedir. Her kedi cinsinin hassaslık duyduğu organlar ve de potansiyel bir şekilde bazı hastalıklara yakalanma riskleri de düşünülerek, buna bağlı olarak ortalama bir yaş süresi çıkarılmaktadır. Genelde kedi ırkları ve ömür beklentileri bu bağlamda farklılık göstermektedir. Aynı zamanda genetik faktörler kedilerin yaşam sürelerini tam anlamı ile etkilemektedir. Ortalama olarak kediler 15, bazen de 20 yıl yaşamaktadır. Ömürleri bir dizi faktöre bağlı olmaktadır. Özellikle cinsine göre farklı yaşama süreleri bulunmaktadır. American Shorthair, Thais ve Siyam kedileri en uzun yaşayan kediler olarak kabul edilmektedir. Genellikle 20 yıl yaşadıkları görülmektedir.

Evcil Hayvan Sahiplerine Yaş Hesaplama İpuçları

Kedi yaşını doğru olarak hesaplamak için, insan yılına eş değer bir şekilde hesaplama işlemleri yapılmaktadır. Genelde doğru yaş tahmini için ipuçları bulunmaktadır. Bu noktada evcil hayvan sağlığı yönetimi kapsamında pek çok önemli durum söz konusu olmaktadır. Genelde kedinin yaşı bazı ip uçlarına göre belli olmaktadır.

Kulaklar başa bastırılırsa, yavru kediler kapalı kulak kanallarıyla doğduğundan yaş bir haftadan azdır. İkinci haftanın sonuna doğru kulaklar açılmaya başlar.

Kediniz yetişkinliğe ulaştığında, neoplazma riski arttığı için kedinizi periyodik olarak muayene için veterinere götürmek gerekmektedir. Ayrıca hayvanın derisini kendiniz inceleyip ve hissederseniz daha doğru bir teşhis ortaya çıkmaktadır.

Yaşlı kedilerde vücut daha kemikli hale gelir, kürek kemikleri dışarı çıkar ve deri sarkar. Bu şekilde kedinin yaşlandığını görebilirsiniz.

Yeni doğan ve genç kedilerin tüyleri pürüzsüz, parlak, ince ve yumuşaktır. Yetişkinlerde daha kaba ve kalın hale gelir. Daha yaşlı kedilerde gri ve beyaz noktalı kel noktalar olabilmektedir.

Yükleniyor