Kedi Kumu Kokusu Nasıl Giderilir?
Kedi kumu kokusunun giderilmesine yönelik detaylı bilgi almak için içeriğimize göz atabilirsiniz.
Kedilerde diş eti iltihabı genel olarak 3 yaşını doldurmuş kedilerde görülmektedir. Aynı zamanda bu iltihaplanmanın oluşum nedenleri de kendi içerisinde değişmektedir. Diş eti iltihabının genel tanımı ağız içerisindeki dokulara mikropların geçmesi ve kana karışmasıdır. Özellikle kedilerde diş eti iltihabının nedenleri değişkenlik göstermektedir. Sıkça rastlanan bu sağlık problemi tedavi edilmesi de kolay olan rahatsızlıklar arasına girmektedir. Kronik olarak meydana geldiği gibi tek seferlik oluşum durumları da mümkündür. Bu nedenle düzenli bakım ve kontrol yapılması tavsiye edilir.
Evde diş eti sağlığı bakımı yapılması ile kedilerde ağız içi mikrop oluşumunun önüne geçmek mümkündür. Özellikle üç yaşını dolduran kedilerde ağız içi iltihaplanmalar meydana gelmektedir. İltihaplanma kedilerde ağız ve diş ağrısına neden olmaktadır. Aynı zamanda vücudun geneline yayılarak farklı rahatsızlıklara da yol açmaktadır. İltihaba neden olan durumların önüne geçmek için kedide böyle bir durum fark edildiğinde veteriner hekime gösterilmesi gerekmektedir. Belirtileri ve tanı yöntemleri kedide fark edilen iştahsızlık ve halsizlik durumlarıdır.
Diş eti iltihaplanmaları genel olarak mikrop ve bakteriye bağlı bir şekilde gelişmektedir. Bu nedenle kedilerde ağız bakımının yapılmadığı durumlarda baş göstermektedir. Gingivitis olarak bilinen bu rahatsızlık ilk olarak iştahsızlık ve halsizlik olarak kendisini göstermeye başlamaktadır. Başka bir deyişle ateşlenmelere neden olmaktadır. Diş eti iltihabı mutlaka tedavi edilmesi gerekilen durumlardan biridir. Periodontal hastalık olarak geçen ağız dokularının hasar görmesi durumları da ciddi sağlık problemleri olarak kedilerde rastlanmaktadır.
Hem sokak kedileri hem de evde beslenen kedilerde bu duruma rastlamak mümkündür. Böylelikle kemik enfeksiyonu oluşumunu engelleme adına tedaviye hızlı bir şekilde başlamak gerekir. Yapılan araştırmalar ile iltihaplanmanın nedeni anlaşılır. Böylelikle ona uygun bir tedavi yöntemine geçilir. Dişi çevreleyen iltihap dokularına karşı antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Diş yüzeyinde biriken plak da zaman içerisinde iltihap oluşumuna neden olmaktadır. Farklı kedi ırklarında bu durum değişkenlik göstermektedir. Fakat genel tanım olarak diş eti iltihabı bu şekilde meydana gelir.
Kedilerde diş eti iltihabı sebepleri değişkenlik göstermektedir. Her kedi ırkı için bu durum farklı olabilir. Ana neden ağız bakımı eksiklikleri olarak bilinir. Aynı zamanda bir kere oluşan bu rahatsızlığın tedavi edilmemesi ile kronik bir hal alır. Diş yüzeyinde ve dokusunda oluşan plak zaman içerisinde iltihaplanmalara neden olur. Aynı zamanda bakteri ve mikrop kaynaklı da kedilerde diş eti iltihabı yaşanmaktadır. Bu durum durumları önlemek ya da kontrol altına almak için düzenli diş bakımının ve fırçalanmasının yapılması gerekmektedir.
Kedilerde diş eti iltihaplanmalarının bir diğer nedeni ise kedi lösemi hastalıklarıdır. İmmün yetmezliği olan kedilerde diş etlerinde zaman içerisinde kanamalar ve iltihaplanmalar meydana gelmektedir. Başka bir deyişle cins kedilerde bu durum ilk olarak burun kanaması ile meydana gelmektedir. Dişleri küçük yapıda olan kedi cinslerinde de diş eti iltihaplanmaları görülmektedir. Dişlerinde bozuk çıkma ya da çıkamama durumları yaşayan kediler için plak birikime bağlı bakteri ve mikrop yayılması görülür. Bu durum ciddi bir rahatsızlık olan diş eti iltihaplanmalarına neden olur.
Kedilerde diş eti iltihaplanmalarının belirtileri arasında iştahsızlık ilk fark edilen durumdur. Aynı zamanda diş eti iltihabı belirtileri arasında ateş, halsizlik ve sürekli uyku hali de görülür. Yapılan veteriner muayenesi sonucunda fark edilen bu belirtiler için teşhis koyulmaktadır. Diş eti iltihabı genel olarak ağız çevresinde ve içinde yaşanan sağlık durumlarından biridir.
Bu nedenle çok rahatlıkla görülmektedir. Aynı zamanda ciddi bir seviyeye ulaşan diş eti iltihaplanmaları için acil müdahale yapılması gerekmektedir. Salya akıntısı da bu durum için bir belirti sayılmaktadır. Her kedi cinsi için belirtiler ve tedavi yöntemleri de farklılık göstermektedir.
Diş eti iltihaplanmalarının tedavi yöntemleri ilk olarak kedilere uygun ilaç ve serum desteği ile başlamaktadır. Ağız içerisinde oluşan bu iltihaplanmalar veteriner yardımı ile temizlenmektedir. Daha sonra tekrar oluşmaması adına ilaçlar kullanılmaya başlanır. Veteriner tedavileri arasında plan temizliği ve fırçalama işlemleri yer almaktadır. Diş eti tedavisi özen isteyen durumlardan biridir. Kedilerin yaşına ve cinsine uygun yaş mama kullanımına geçilmesi de bu tedavi aşamasında iştahının yerine gelmesi ve enerjisini geri kazanması adına önemli bir rol oynar.
Evde kedi sahiplerinin yapacağı pek çok bakım bulunmaktadır. Bunların başında diş etlerinin temizlenmesi ve dişlerin fırçalanması oldukça önemlidir. Evde ağız bakımı için küçük boyutlu veya kedilere özel üretilen fırçalar yardımı ile fırçalama işlemleri yapılmaktadır. Diş fırçalama teknikleri bilmek kediyi de daha rahat hissettirmektedir. Evde diş eti sağlığı ve bakımı için çeşitli uygulamalar yapılması kedinin genel sağlığını da pozitif anlamda etkilemektedir. Bu durum zaman içerisinde ağızda oluşabilecek bakteri ve mikroplara karşı önlem almaya yardımcı olmaktadır.
Beslenme ve diş eti sağlığı kedilerde çok önemli iki konudur. Diş sağlığını destekleyen besinler arasında probiyotik içerikli ürünler gelmektedir. Aynı zamanda kedilerde kas ve kemik gelişimini destekleyecek diyet önerileri ve besin çeşitleri de tavsiye edilmektedir. Doğru beslenme ve diyet uygulamalarının yapılması kedinin genel vücut sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır. Başta diş eti ve sağlığı adına tüketilen besinlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda kedilerde zaman içerisinde iştahsızlık ve kilo kaybının oluşması durumları da bu şekilde engellenmektedir.
Kronik diş eti iltihabı uygun tedavi yapılmadığı durumlarda yaşanmaktadır. Kronik gingivitis kedilerde doğru tedavinin uygulanmamasından dolayı yaşanmaktadır. Başka bir deyişle diş eti iltihaplarında yapılan tedavilerde oluşan komplikasyonlar da bu durumun tekrar meydana gelmesine neden olmaktadır. Diş eti iltihaplanmaları kolaylıkla fark edilen rahatsızlıklardan biridir. Kronik hale gelen bu rahatsızlık için kedi sahipleri de ne yapması gerektiğini iyi bir şekilde kavramaktadır. Uzun süreli etkilerinden faydalanma adına diş fırçalaması ve ilaç tedavisinin yapılması doğru olacaktır.
Diş eti iltihabı önleme yöntemlerinden biri düzenli kontrollerin yapılmasıdır. Kişiler evde kendileri de bu kontrolleri sağlamaktadır. Önleyici sağlık tedbirleri arasında diş fırçalama ilk sırada yer alır. Aynı zamanda düzenli veteriner ziyaretleri yapılması da bu rahatsızlığın kronik hale gelmesini önlemektedir. Yapılan doğru tedavi adımları ile beraber kedilerde kısa süre içerisinde bu rahatsızlık ortadan kalkmaktadır. Düzenli kontrollerin yapılması hem ağız sağlığı hem de genel sağlık açısından da önem taşır. Bu nedenle kedileri düzenli olarak veteriner kontrollerine götürmek önemlidir.
Diş eti iltihaplanmalarının oluşum nedenlerinden tedavi aşamalarına kadar pek çok nokta bulunmaktadır. Dişlerin çekilmesi de bir çeşit tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır. Fakat bu aşamaya gelmeden ilaç tedavisinin yapılması önemlidir. Antibiyotik tedavisi bu durumda ilk yapılması gereken tedavi aşaması olarak gösterilmektedir. Başka bir deyişle veteriner hekimin uygun gördüğü beslenme yöntemleri sayesinde dişlerde oluşan bu iltihaplanmalar azalmaktadır. Düzenli ağız bakım, veteriner kontrollerinin yapılması da bu durum için önemli hale gelmektedir.