Köpek Maması Nasıl Saklanır? Saklarken Sıkça Yapılan Hatalar
Köpek mamasını kuru ve serin bir yerde, orijinal ambalajında saklayın. Hava geçirmez kaplar, tazeliği korumak için idealdir
Kedilerde çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen burun tıkanıklığını gidermek için evde uygulanabilecek yöntemler bulunmaktadır fakat meydana gelmiş olan burun tıkanıklığı uzun süre devam ediyorsa, buna bağlı olarak da daha ciddi belirtiler görülmekte ise mutlaka veteriner kontrolüne gidilmesi gerekmektedir. Kedilerde oluşan burun tıkanıklığını hafifletmek ve hayvanın daha rahat nefes almasını sağlamak için; burun temizliği, buhar banyosu, kedinin bulunduğu ortamı nemlendirmek, kedinin bolca su içmesini sağlamak, kedinin beslenmesine dikkat etmek, veteriner onaylı burun spreylerinin kullanılması gibi yöntemlerle kedilerde burun tıkanıklığının geçmesi sağlanabilmektedir.
Çeşitli sağlık sorunlarının belirtisinde burun tıkanıklığı belirtileri önemli olabilmektedir. Burnu tıkanmış olan bir kedi rahat nefes alamayacağı için bu burun tıkanıklığına bağlı hapşırmalar yaşayabilir. Burnu tıkalı olduğundan tıpkı insanlar gibi ağzını kullanarak nefes almaya çalışabilir.
Feline Hepres Virüsü (FHV) ve Feline Calicivirus (FCV) gibi virüsler özellikle kedilerde burun tıkanıklığına sebebiyet vermektedir. Bunların yanı sıra da sinüslerde oluşabilecek bakteriyel enfeksiyonlar da burun tıkanıklığı oluşturabilir.
Bazı kedilerde tıpkı insanlar gibi toza, polene, sigara dumanına, küf gibi çeşitli çevresel alerjilerden dolayı burun tıkanıklığı yaşayabilirler. Kedilerin maruz kaldıkları burun tıkanıklığının sebepleri arasında bu alerjiler olabilir.
Bazı durumlarda kedilerin burunlarına toz, yada küçük bir madde de kaçabilir. Bu da burun tıkanıklığına yol açabilir. Eğer ki kediler sürekli hapşırıyorsa burun tıkanıklığından öte bir yabancı cisimler ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekmektedir.
Bağışıklık sistemi düşük olan kedilerde meydana gelebilecek mantar enfeksiyonları da burun tıkanıklığına sebebiyet verebilmektedir.
Kedilerde genellikle burunlarından nefes almayı tercih ederler. Eğer kedi burundan nefes almak yerine ağız yoluyla nefes almayı tercih ediyorsa, kedinin bu durumda da burun tıkanıklığı yaşadığı düşünülür.
Burun tıkanıklığı yaşayan kediler genellikle hapşırırlar. Kedilerin hapşırmalarının nedeni burun yollarını açmaya çalışmaları olabilir. Yoğun ve devamlı bir şekilde hapşırıyorsa bu durum burun tıkanıklığı yaşadığını gösterebilir.
Kedilerin solunumlarını da dinlemek gerekir. Kediler nefes alırken hırıltılı yada horlama tarzında nefes aldığını fark ettiyseniz bu durumun burun tıkanıklığından kaynaklandığını düşünebilirsiniz. Hırıltılı yada horlama tarzında nefes almasının sebebi nefes yolunda daralma yada mukus birikmesi olabilir.
Kedilerde koku alma duyuları çok gelişmiştir. Eğer ki koku almada zorlanma ve buna ilave iştahsızlık de varsa bu durum burun tıkanıklığını çağrıştırabilir.
Burun tıkanıklığı yaşayan kedi daha sık yalanmaya ve burunlarını ovalamaya çalışırlar. Ayrıca burun tıkanıklığına maruz kalan kedilerin enerji seviyeleri düşeceği için daha çok uyumaya yönelebilirler. Uyku durumunun artması, halsizlik, oyun oynama isteğinin azalması gibi durumlarda da üst solunum yolu enfeksiyonları düşünülmelidir.
Kedilerde burun tıkanıklığını hafifletmek adına evlerde rahatlıkla uygulanabileceğiniz evde ilk yardım ve basit çözümler vardır. Özellikle bu yöntemler burun tıkanıklığının daha hafif görüldüğü durumlarda kedileri rahatlatmak adına önemli olabilir. Dikkat edilmesi gereken durumlardan en önemlisi ise bu basit ilk yardım yöntemlerine rağmen burun tıkanıklığı sorunları devam edip daha da ileri gidiyorsa mutlaka veteriner kontrolüne başvurulmasıdır.
Burun temizliği, buhar banyosu, bulunduğu ortamın nemlendirilmesi, su tüketiminin daha da fazla olmasının sağlanması, beslenmelerine dikkat edilmesi, sprey yardımıyla tuzlu su kullanılması, kedilerin alerjene maruz kaldığı durumların ortamdan uzaklaştırılması gibi yöntemlerle basit çözümler sağlanabilir.
Burun tıkanıklığı, alerji, enfeksiyon veya ciddi sağlık sorunlarından dolayı ise veteriner tedavisi gerektirebilir. Burun tıkanıklığının nedenlerini belirlemek için veteriner hekimler muayene ve bazı testler yaparak uygun bir tedavi programı çıkartırlar.
Veteriner hekimler kedilerin burun, göz, ağız boşluğu gibi yerlerini muayene ederek genel sağlık durumunu değerlendirir ve burun tıkanıklığının sebebini anlamaya çalışır. Bazı durumlarda gerekli olursa röntgen veya endoskopi gibi görüntüleme yöntemlerini de kullanabilirler.
Kediler eğer bakteriyel bir enfeksiyona bağlı burun tıkanıklığı yaşıyorsa veteriner hekim antibiyotik tedavisi önerebilir. Bu antibiyotik tedavisi ile bakteriyel enfeksiyonlara bağlı burun tıkanıklığı giderilmesine yardımcı olmak sağlanmış olunur. Önerilen dozlarda ve sürede antibiyotik kullanımına özen göstermek gerekmektedir.
Bazı durumlarda burun tıkanıklığı viral bir enfeksiyona bağlı gelişmişse veteriner hekimler antiviral tedavi önerebilir. Bağışıklık sistemi düşük olan kedilerde daha sık görülen mantar enfeksiyonları için de antifungal ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlarla enfeksiyon yayılması engellenerek burun tıkanıklığı azaltılabilir.
Nebülizatör tedavi yada diğer adıyla buhar tedavisi ele de kedinin burun yollarını açmak mümkün olabilir. Veteriner hekim buhar tedavisi ile kedilerin burun tıkanıklığını açabilir.
Çeşitli alınacak önlemlerle burun tıkanıklığına neden olan alerji ve enfeksiyonları önlemek mümkün olabilir. Bu önlemlerle ayrıca kedilerin sağlıklarını korumak mümkün olurken burun tıkanıklığı gibi durumların ortaya çıkma ihtimali de azaltılmış olabilir.
Dengeli ve sağlıklı beslenme ile kedilerin bağışıklık sistemleri güçlendirilebilir. Beslenmesinin yanı sıra çeşitli vitamin ve takviye ilaçlarla, bunlara ilave olarak da belirli periyotlarla veteriner hekimlere kedilerin muayene ettirilmesi, kedilerin genel sağlık durumlarını korumaları yönünde önemli adımlar olabilir.
Sigara dumanı, çeşitli kimyasal karışımların oluşturduğu kokular, ev ortamının temiz olmaması gibi durumlarda kedilerin alerjik bir duruma maruz kalmasına neden olabilir. Kedilerin sağlıkları açısından bu durumlara maruz kalmamaları sağlanmalı eğer mümkünse hava temizleyicilerin evlerde kullanılması önerilmektedir.
Kedilere yönelik aşı takvimi oluşturuldu ise bu takvime günü gününe uymak da kedilerin sağlıkları açısından son derece önemli bir husus olacaktır. Kediye uygulanacak olan aşılar, onları enfeksiyonlara ve bu enfeksiyonlara karşı oluşabilecek hastalıklara karşı koruyacaktır.
Tüm bu hususlara ilave olarak da diğer hayvanlarla temas hallerinin sınırlandırılması önemli bir husustur. Bir başka hayvanda olan hastalık çok fazla temas hali olursa kedinize de bulaşabilecektir. Bu da istenmeyen durumlara yol açabilir.
Burun tıkanıklığı durumlarında doğru beslenme ve hidrasyonun önemi oldukça fazladır. Burun tıkanıklığı yaşayan kedi koku alma duyusunu geçici olarak kaybedeceğinden buna bağlı olarak iştah kaybı da yaşayacaktır. Bilindiği üzere yeterince hidrasyon sağlanamazsa mukus birikimi yoğunlaşacak bu da burun tıkanıklığını arttıracaktır. Bu gibi nedenlerle beslenme ve hidrasyonun önemi dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
İştah açıcı aroması güçlü mamalar kullanılmasını sağlayarak kedilerin burun tıkanıklığının giderilmesi sağlanabilinir. Mamaların biraz ısıtılması kokularını güçlendireceğinden kedilerin ilgisini çekebilir. Bu sayede mamaların tüketilmesi sağlanarak kedilerin hastalıklı durumlarında kapanmış iştahları açık hale getirebilir.
Kedilerin hidrasyon denilen bolca su tüketmesi her dönem olduğu gibi bu dönemlerinde de gereklidir. Kuru mama yerine yaş mama verilmesi de sıvı ihtiyacı için önemli bir husus olabilir.
Ortam koşullarının ve nem seviyelerinin düzgün ve doğru şekilde ayarlanması kedilerde burun tıkanıklığını hafifletici olması yönünden önemlidir. Ortamın kuru bir hava halinde olması mevcut olan burun tıkanıklığını daha da kötü hale getirebilir. Burun mukozası kuruyacağı için kedilerin rahat nefes alması mümkün olmayacaktır. Bu nedenle ortamın nemli olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
Nemlendirici cihazların kullanımı, odaların düzenli havalandırılması, ortam sıcaklığının belirli seviyelerde ayarlanması, sigara dumanlarına maruz kalınmaması, oda spreyi yada kokulu mumlardan kaçınmak gibi etkenlere dikkat edilirse kedilerde oluşan yada oluşacak burun tıkanıklığını önlemek veya önüne geçmek mümkün olabilir.
Tıkanıklık birkaç günden uzun sürüyorsa, kedilerin solunumları iyice zorlanmış ve daha çok ağızdan solunum yapıyorsa, iştahsızlık ve su içmede azalma varsa, burun akıntısı yoğun miktardaysa, kedilerin gözlerinde akıntı miktarı fazla olmuşsa ve gözlerde şişkinlik hatta kızarıklık varsa, hırıltılı veya horlama tarzı nefes almalar yoğunlaşmışsa, ayrıca sık sık tekrarlanan burun tıkanıklıkları yaşanıyorsa veteriner desteği alınması muhakkak önemli olacaktır.