Kedilerde Göz İltihabı Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde Göz İltihabı Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kediler hayatları boyunca pek çok hastalıkla karşılaşabilirler. Bunlardan birisi de gözlerde iltihaplanmalardır. Kedilerde görülen göz iltihaplanmaları kedilerin görme yetisini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle ciddi sorunlara ve ağrılara sebep olabilir. İltihaba sebep olacak problemin tedavi edilmesi göz sağlığı için büyük önem taşır. Göz iltihaplanmalarının belirtilerinin görülmesi halinde mutlaka veteriner hekimlere başvurulması gerekmektedir.

İltihabının Tanımı ve Kedilerde Görülme Sıklığı

Kedilerde göz iltihabı gözlerde görülen tahriş veya enfeksiyon sonucu gelişen bir hastalıktır. Kızarıklık, şişlik veya gözlerde görülen akıntılar bu hastalığın belirtileri olabilir. Göz iltihaplanmalarının en yaygın belirtisi ise konjunktivit gibi kornea problemleridir. Gözyaşı kanalındaki tıkanıklıklar da bu iltihaplanmalara neden olabilir.

Kedilerin göz yapısı hakkında detaylı bilgilere sahip olmak sağlıkları açısından önem taşır. Kedilerde üç göz kapağı bulunur. Bunlar alt ve üst olmak üzere ek olarak nictitating membrane adı verilen üçüncü göz kapağıdır. Üçüncü göz kapağı kedilerin gözünü dış etkenlere karşı koruma sağlarken enfeksiyonları da önlemektedir. Fakat bazı durumlarda kedilerde göz sorunları, iltihaplanmalar veya enfeksiyonlar görülebilir. Bunların belirtilerini ve nedenlerini bilmek kedilerin göz sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.

Göz İltihabının Nedenleri

Kedilerde göz sorunları göz iltihabının nedenleri birden fazladır. Genellikle bu durum gözlerde tahriş, kızarıklık gibi semptomlar ile kendini göstermektedir. Göz iltihaplarına neden olabilecek nedenler şunlardır:

- Göz iltihaplarına insanlarda olduğu gibi alerjiler sebep olabilir. Kimyasal maddeler, polenler veya ortamda bulunan tozlar kedilerin gözlerinde iltihaplanmalara sebep olabilir. Alerjik nedenlerden dolayı görülen iltihaplanmaların en net belirtisi gözlerde görülen kaşıntı veya kızarıklıklardır. Bu noktada kedileri kimyasal maddelerden uzak tutmak veya polen gibi dış etkenlerden korumak göz sağılığı için önemlidir.

- Kedilerde görülen iltihaplanmalarının diğer bir nedeni üst solunum yolu veya bakteriyel enfeksiyonlar olabilir. Özellikle calicivirus ve feline herpes adı verilen virüsler kedilerin göz salığını etkilemektedir. BU nedenle gözlerde iltihaplanmaların görülme olasılığı da artmaktadır. Kedilerde burun akıntısı, hapşırma, iştahsızlık gibi belirtiler görülüyor ise bakteriyel veya viral enfeksiyonlar sebebi ile iltihaplanmalar oluşabilir. Bu belirtilerin görülmesi durumunda kedilerin veterinerlere götürülmesi ve gerekli tedavilerinin hemen başlanması gerekmektedir.

- Pembe göz adı verilen konjunktivitler çok yaygın görülen göz iltihaplarıdır. Bu dokunun iltihaplanması sonucu oluşan bu hastalık özellikle göz kapaklarının birbirine yapışması ile belirti göstermektedir. Aynı şekilde kızarıklık veya şişlikte görülebilir.

- Kedilerin gözlerindeki saydam tabakası olan kornea hasar görür ise kornea ülseri adı verilen göz hastalığı görülebilir. Kedilerin travma yaşaması, enfeksiyon alması veya yabancı cisimler bu hastalığa sebep olur.

- Kedilerin gözlerinin nemli kalması ve yabancı cisimlerden korunması gözyaşı bezleri ile sağlanmaktadır. Gözyaşı kanallarında tıkanıklık meydana gelmesi sebebiyle enfeksiyonlar oluşabilir. Aşırı göz sulanması veya kıvamlı akıntılar belirtilerinden birkaçıdır.

- Göz kapaklarında görülen iltihaplanmalar özellikle kızarıklık, kaşıntı gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Blefarit adı verilen göz kapağı iltihabı alerji veya bakteri enfeksiyonları nedeni ile ortaya çıkar.

Göz İltihabının Belirtileri

Kedilerin gözlerindeki iltihaplanmaların nedenleri ile beraber semptomlarını da bilmek çok önemlidir. BU nedenle evlerinde kedi besleyen herkesin bu belirtileri iyi bilmesi ve böyle durumlarda mutlaka veterinere götürmesi gerekir. Kedilerde enfeksiyon veya alerjiler göz iltihabının belirtileri şu şekildedir:

- Gözde kızarıklık görülmesi en net belirtilerinden birisidir.

- Kedilerin gözlerinde kıvamlı, sarı veya yeşil renklerde akıntı görülmesi de enfeksiyon belirtilerindendir.

- Kedilerin gözlerini sürekli olarak kırpması veya kapalı tutması enfeksiyon semptomları arasındadır.

- Göz kapaklarında şişme gibi durumlar enfeksiyonlarda görülebilir.

- Kedilerin ışıklara karşı hassasiyetli olması da belirtileri arasındadır. BU belirtilerin var olması durumunda kedilerin gözlerinin sağlığı için veterinere götürülmesi ve muayene ettirilmesi gerekilir.

Göz İltihabının Tanı Yöntemleri

Kedilerin gözlerinde enfeksiyon belirtilerinin görülmesi durumunda veteriner doktorlara götürülerek detaylı tarama yapılması gerekir. Veterinerler ilk olarak göz taramaları gerçekleştirir. Böylelikle sorunun kaynağını tespit eder. Veteriner muayenesi ile doktorlar gözlerindeki akıntı ve kıvamı dikkate alır.

Gözyaşı testleri ile ölçümler yapılır ve korneada hasarın olup olmadığını anlamak için floresan boyama testi yapılır. Ayrıca tonometre ile göz içi basıncı ölçülür. Bu ölçüm ile kedilerin korneasında hasar olup olmadığına bakılır. Eğer gerekiyor ise enfeksiyon nedenini anlamak için kültür testleri de uygulanabilir.

Evde İlk Yardım ve Basit Çözümler

Kedilerde görülen göz iltihaplanmalarında veteriner hekime götürmek çok önemlidir. Fakat bunun yanında kedi sahipleri de bazı konularda çaba sarf etmesi gerekir. Kedilerin iltihaplanma tedavilerinde hastalık net olarak teşhis edildikten sonra buna neden olacak şeyler ortadan kaldırılmalıdır. Öncelikle alerjiye sebep olabilecek kimyasal maddelerin kaldırılması gerekmektedir.

Bunun dışında günde en az iki kere göz temizliği yapılmalıdır. Bu temizlik kediler için üretilmiş bakım malzemeleri ile olmalıdır. Göz iltihaplanmalarını azaltacak olan düzenli bakım ılık kompres uygulaması da yapılabilir. Ayrıca hekimler tarafından verilen reçetelerin içerisindeki ilaçlar kullanılmadan önce göz bakımının yapılması önerilir. Bu sayede bakımdan sonra içilen ilaçlar daha büyük etki gösterecektir.

Veteriner Tedavisi ve Müdahale Yöntemleri

Kedilerde göz iltihaplanmasının tedavileri veteriner hekimler tarafından uygulanır. Tedaviler iltihabın sebebine göre değişkenlik gösterir. Bakteriyel veya viral enfeksiyonlardan kaynaklanıyor ise antibiyotik tedavileri için göz damlaları verir. Verilen ilaçlar iltihabın yayılmasını önleyerek gözlerde enfeksiyonları tedavi eder. Ayrıca hekimler ek olarak anti-enflamatuar ilaçlar da verir. Bu ilaçlar enfeksiyon sebebi ile gözlerde görülen şişlik ve ağrıları azaltmaya yardımcı olur.

Alerjik sebeplerden dolayı görülen enfeksiyonlarda ise anti alerjik damlalar verilerek kortikosteroidlerle tedavi uygulanır. Tedavi süresi boyunca mutlaka gözlerin düzenli temizlenmesi gerekir. Eğer göz kanallarında tıkanıklık mevcut ise o zaman cerrahi operasyonlar uygulanır.

Göz İltihabını Önleme Yöntemleri

Kedilerde düzenli göz bakımı özellikle enfeksiyonlardan korunma açısından çok önemlidir. Bu sebeple kedilerin göz sağlığını korumak için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Kedilerin göz çevresindeki akıntıların düzenli olarak ılık su ile temizlenmesi önerilmektedir. Evlerde kullanılan kimyasal maddeler kedilere alerjilere sebep olabileceği için bu maddeleri kedilerden uzak tutmak da göz sağlığı iççin çok önemlidir.

Bunlarla beraber kedilerde herhangi bir problem olmasa bile düzenli veteriner hekimlere götürmek ve kontrollerinin yapılması gerekir. Bu sayede gözlerde görülen problemler erken teşhis edilebilir ve tedaviler erken başlayarak enfeksiyonların ilerlemesi engellenir.

Ne Zaman Veterinere Gitmek Gerekir?

Kedilerde düzenli olarak yapılan göz bakımları onları pek çok hastalıktan koruyabilir. Fakat gözlerde görülen akıntı şişlik gibi durumlar iltihaplanmaların habercisi olur. Ayrıca evlerde bulunan kimyasal maddeler kedilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği gibi gözlerde enfeksiyona da neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda düzenli göz temizliği yapılması ve takip edilmesi çok önemlidir.

Eğer gözlerde görülen nemlilik ve ıslaklık akıntıya dönüşmüş ise bu durum acil durum belirtileri arasında yer alır. Bu gibi durumlarda mutlaka kedileri veteriner hekime götürülmesi gerekir. Ayrıca tedaviye yanıt vermeyen durumlar da kedilerin göz sağlığı açısından tehlikeli olabilir. Bu sebeple kedilerin gözlerinde görülen iltihaplanma belirtileri detaylı olarak incelenmeli ve sebebi bulunmalıdır. Göz iltihaplanmalarının sebebine göre ise gereken tedavi uygulamaları hemen başlanmalıdır.

Yükleniyor