Kediler Neden İshal Olur? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kediler Neden İshal Olur? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kedi ishalinin birden fazla nedeni bulunmaktadır. Genel olarak kedilerin sağlık durumlarına bakılırken dışkı incelemesi ve analizi yapılır. Kedi ishali bazı durumlarda yediği besinlerden kaynaklandığı gibi mikrop ve bakteri ile de oluşmaktadır. Kedi ishalin tanımı yapılması ile kedide var olan hastalık nedeni ortaya çıkmaktadır. İshalin sebepleri arasında bağırsakların hastalanması ve enfeksiyon oluşması ilk sırada yer alır. Çok fazla kedi sahibi kum temizleme sırasında bu durumu fark etmektedir. Yapılan beslenme hataları kedilerde ishal oluşum nedenlerinin başında gelmektedir.

Dışardan alınan enfeksiyonlar da ishal oluşum nedenleri arasında gösterilmektedir. Başka bir deyişle yenen herhangi bir böcek ya da hayvan bağırsaklarda enfeksiyona neden olmaktadır. Özellikle ev kedilerinin dışarı ile temasının olmaması ishal oluşumunu engellemektedir. Başka hayvanlardan da geçen bulaşıcı rahatsızlıklardan biri ishaldir. Herhangi bir kediden diğer kediye enfeksiyon bulaşabilir. Bu gibi durumlar öncelikle mideyi daha sonra bağırsakları olumsuz etkiler. Bu gibi durumlarda mutlaka acil olarak uzman veteriner hekimlere kedilerin gösterilmesi gerekmektedir.

İshalin Genel Tanımı ve Kedilerde Görülme Sıklığı

İshalin genel tanımı kedilerde oluşan dışkıdaki sıvı oranının yüksek olması şeklinde yapılmaktadır. Aynı zamanda kedi ishali için bu dışkıdan örnek alınarak nedeni araştırılır. Ev kedilerinde nadir görülen durumlardan biri olması ile beraber sokaktaki kedilerde daha sık ishal ile karşılaşılmaktadır. İshalin tanımı vücuttaki artan sıvı oranına bağlı bağırsaklarda meydana gelen gevşeklik şeklinde yapılmaktadır. İshal oluşmasının farklı nedenleri bulunmaktadır. Fakat genel tanım ifadesi ile enfeksiyona bağlı midede ve bağırsaklarda mikropların artması şeklinde yorumlanır.

Hem evde beslenen kediler hem de sokaktaki kedilerde ara ara bu rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Çok ciddi bir durum teşkil etmemekle beraber tedavisinin yapılmaması büyük sıkıntılara yol açabilmektedir. Bu nedenle kedilerin aşılarının tam ve veteriner kontrollerinin de belirli aralıklarda yapılması önemlidir. Aşıları tam olan kedilerde ishal görülme sıklığı oldukça azdır. Vücut ve bağışıklık sisteminin güçlü olması dışarıdan gelecek enfeksiyonlara karşı bir kalkan oluşturmaktadır. Bu nedenle herhangi bir ishal ya da bağırsak problemleri de yaşanmamaktadır.

Kedilerde İshalin Nedenleri

Kedilerde ishal oluşumunun ana nedenlerinden biri enfeksiyon ve bakterilerdir. İshalin sebepleri uzmanlar tarafından alınan dışkı örneği ile tanımlanmaktadır. Aynı zamanda evcil hayvanlar ya da diğer hayvan severlerin yaptığı beslenme hataları da hayvanlarda ishal oluşumunun ana kaynağıdır. Vücuda giren enfeksiyonlar kısa süre içerisinde bağırsaklara inmektedir. Bu durum bağırsaklarda gevşemeye ve sıvı oranının artmasına neden olmaktadır. Dışkının bağırsaklarda çok daha hızlı hareket etmesi ile beraber ishal oluşumu başlamakta ve fark edilmektedir.

İshalin Belirtileri

İshalin belirtileri arasında dışkıda sıvı yapının oluşması ana sebeplerden biridir. Başka bir deyişle hayvan severlerin gözlemlediği belirtilerden bir diğeri dışkıda değişiklikler olarak öne çıkmaktadır. Hem renginde hem de kokusunda oluşan bu değişim ile hayvanın hasta olduğu fark edilmektedir. Kedide meydana gelen su kaybı ise oldukça tehlikelidir. Hayvan bir süre sonra halsizleşmeye, uyumaya, mama yememeğe başlayacaktır. Aynı zamanda ileri seviyede oluşan enfeksiyon ve ishal durumlarında ise kedide ateş ve baygınlıkta görülmektedir.

Kedilerde ishal oluşum belirtileri bu gibi durumların gözlemlenmesi ve fark edilmesi ile anlaşılır. Başka bir deyişle ayrıntılı bir şekilde inceleme yapılarak ana sebep ortaya çıkmaktadır. Kedilerin herhangi bir genetik rahatsızlıklarının olup olmadığı da bu şekilde tespit edilir. İshal durumunun meydana gelmesi bazı durumlarda yanlış ve düzensiz beslenme şeklindedir. Kediye uygulanacak profesyonel beslenme ve diyet ile beraber oldukça kısa süre içerisinde iyileşme görülmektedir. Uzman veteriner hekim kontrolünde yapılan tedaviler ile kedi eski sağlığına geri kavuşmaktadır.

İshalin Tanı Yöntemleri

İshalin tanı yöntemleri ilk olarak kedi sahibinin kontrolü ve gözlemleri ile meydana gelir. Kedide oluşan farklılıklar ve hasta durumun ortaya çıkması ile uzman hekime götürülmektedir. Veteriner hekimler aldıkları dışkı örneği ile ishal tanısını en doğru şekilde yapmaktadır. Veteriner muayenesi bu gibi durumlarda en önemli aşamalardan biridir. Gerekli profesyonel laboratuvar testleri sayesinde neden ve sonuç belli olmaktadır. Evde yaşayan kediler için bu durum genel olarak beslenme ile alakalıdır. Bu nedenle kedinin yaşına ve cinsine uygun özel bir beslenme düzeni ile hastalık geçmektedir.

Evde İshal Tedavisi ve Ne Zaman Veterinere Başvurulmalı?

Evde ishal tedavisi için hayvanın beslenme düzeni tekrar çizilmelidir. Aynı zamanda daha katı yiyeceklerin verilmesi bağırsakların düzene girmesi adına önemlidir. Evde bakım önerileri arasında veteriner hekimin verdiği ilaç tedavisi ve farklı yiyecekler yer almaktadır. Veteriner tedavisi gerekliliği hayvanın sağlığı açısından oldukça önemlidir. Profesyonel anlamda bir bakım yapılması özellikle durumun ciddiyetini arttırmamak için önem kazanır. 48 saat içerisinde iyileşme göstermeyen ishal durumları için mutlaka veteriner hekime başvurulmalı ve profesyonel destek alınmalıdır.

İshal İçin Veteriner Tedavileri

İshal için veteriner tedavileri arasında ilk olarak ilaç tedavisi yer almaktadır. Kedinin genel durumu analiz edilerek ona uygun bir tedavi planı yapılır. Özellikle ileri seviye hasta olan kedilerde ateş ve baygınlık gibi durumların gözlemlenmesi serum tedavisine geçilmesi gerektiğini gösterir. İlaç tedavileri ise daha sonra yapılmaktadır. Bu tedaviler tamamen kedinin yaşına ve cinsine bağlı verilen ilaçlar ile mümkündür. Diyet yönetimi yapılması da kedinin iyileşme döneminde önemlidir. Uzun süreli oluşan ishal durumları için veteriner hekimler enfeksiyon çeşidine uygun ilaç başlatmaktadır.

İshal için mutlaka profesyonel bir destek alınması gerekmektedir. Hayvanlarda meydana gelen ishal durumlarında sıvı kaybının yaşanması ve bu durumun önlenememesi hayati bir risk taşımaktadır. Aynı zamanda yaşanan semptomlara bağlı olarak tedavi planı çizilmektedir. İshal renginin kırmızı ya da siyah olması da bakteri ve enfeksiyon çeşidini göstermektedir. Buna bağlı olarak veteriner hekimler en sağlıklı tedaviyi uygulamaktadır. Kedilerde normal bir ishal durumu 24 ila 48 saat aralığında sürmektedir. Bu süreden daha uzun devam eden ishaller için veteriner hekime götürülmelidir.

İshalin Komplikasyonları ve Uzun Süreli Etkileri

İshal çeşidine bağlı yaşanan komplikasyonlar da farklılık göstermektedir. Kronik ishal tedavi edilmediği durumlarda tekrarlanan ishal olarak adlandırılmaktadır. İshalin sağlık üzerindeki etkiler ve oluşturduğu durum göz önünde bulundurulması ile tedaviye geçilir. Yavru kedilerde ishal oluşumu daha sık gözlemlenmektedir. Aynı zamanda yavru kedilerde bu durum daha normal karşılanmaktadır. Genellikle 48 saatten daha uzun süren ishal durumlarında ilaç tedavisine geçilmektedir. Kedilerin yediği herhangi bir besine karşı alerjisinin olması da bu komplikasyonları arttırmaktadır.

İshal Önleme Yöntemleri

Önleyici sağlık tedbirleri kedilerin bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi anlamında oldukça önemli bir hal almaktadır. Kedilerde ara dönemlerde lifli gıdalar ile beslenme düzeni oluşturulması da uygun diyet tedavileri arasına girmektedir. Veteriner hekim kontrolünde uygulanan beslenme düzenleri ve diyet listeleri de bu gibi durumlara karşı hem tedavi hem de ishal önleme yöntemi sağlamaktadır.

Kedilerin cinsine ve yaşına uygun mama verilmesi de bağırsak hareketliliği açısından oldukça önemlidir. Bağırsak florasını destekleyecek takviye besinlerin verilmesi sağlığı pozitif anlamda etkilemektedir. Kedilere içerisinde laktoz içeren besinlerin verilmemesi de en önemli noktalardan biridir. Bu gibi dikkat edilmesi gerekilen durumlar önlem oluşturmaktadır.

Yükleniyor