Kediler Neden Tüy Döker? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kediler Neden Tüy Döker? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde tüy dökme süreci oldukça doğal bir süreçtir. Bazı durumlarda kedilerde aşırı tüy dökülmesi görülüyorsa bu aşırı tüy dökülmesinin altında çeşitli sağlık sorunları yatabilmektedir. Kediler mevsimsel olarak sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde yaza ve kışa yönelik olarak doğal bir süreçte tüy dökülmesi yaşarlar. Bu olağan durumun haricinde tüy dökülmesi fazla olmaktaysa bir veteriner hekim yardımı ile bu soruna çözüm aranmalıdır.

Kedilerde Tüy Dökümünün Doğal Süreci

Tüy dökümü hayvanlarda sağlıklı bir yaşamın doğal parçaları arasındadır. Kedilerde tüy dökümü, cildini ve tüy yenileme süreçlerinin bir parçasıdır. Kediler bu süreçlerde mevsimsel tüy dökümü yada sürekli olarak dökerler. Bu süreç olağan ve doğal bir süreçtir.

Kedilerde mevsimsel tüy dökümü daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarında yoğun olarak görülür. İlkbahar döneminde kışın kalınlaşan tüyler dökülerek yaz için daha uygun hafif yapıda tüyler gelişi geliştirirler. Sonbahar dönemlerinde ise soğuk havalara hazır olmak adına daha kalın tüy dökümü için yaz tüyleri dökülmektedir.

Ev kedilerinde, evdeki sıcaklığın genel olarak sabit olması, güneş ışığından ziyade yapay ışık döngüsü nedeniyle tüy dökümleri yıl boyunca devam edebilir. Evcil kedilerin vücutları doğal ışıktan daha az etkilendikleri için mevsimsellikten ziyade daha düzenli ve küçük miktarlarda tüy dökerler.

Kedilerde tüy dökümlerini etkileyen bu etkenlerin yanı sıra önemli olan bir diğer etken hormonal dengesizlikler olarak belirtilebilir. Özellikle üreme dönemlerinde hormonal dengesizlikler daha çok olduğundan bu dönemlerde daha çok tüy dökümleri meydana gelebilir.

Kedilerin beslenme alışkanlıkları, beslenme eksiklikleri, stres durumları, yaşlanma süreçleri gibi durumlarda da tüy dökme oranları değişiklik göstermektedir. Kedilerde tüy dökümü doğal bir süreç olduğundan düzenli tarama ile tüy dökümü kontrolü de yapılabilir. Belirli aralıklara yapılan tüy dökümleri sayesinde ölü tüylerin vücuttan uzaklaştırılması kolaylaştırılmış olur. Kedi vücudunda yapılan bu tarama aynı zamanda kedinin cildinin de nefes almasını sağlar. Kan dolaşımını da arttırır.

Aşırı Tüy Dökümünün Nedenleri

Kedilerde tüy dökümlerinin altında bazen bir sağlık sorunu da yatabilir, çevresel bir etkinin yada stresin belirtisi karşısında da tüy dökümü görülebilir. Doğal olarak yaşanan tüy dökülmesi olayından farklı olarak çok fazla tüy dökümünün olmasına dikkat edilmelidir.

Kedilerde protein eksikliğinde bağlı olarak da tüy dökülmesi olabilir. Protein eksikliğine maruz kalan kedilerin tüylerinin daha sağlıksız olması ve daha fazla dökülme olasılığı görülebilir. Bu duruma maruz kalınmasının önüne geçmek için özellikle veteriner hekimlerinin tavsiye ettikleri yüksek kaliteli, besin açısından zengin mamalar ile kedileri beslemek gerekmektedir.

Yeni bir eve taşınma yada evde başka bir evcil hayvanın olması veya eve yeni bir aile ferdinin gelmesi gibi durumlar bazı kedilerde strese neden olabilir. Bu durumda da kedilerde aşırı tüy dökülmesi görülebilmektedir.

Bazı kedilerde gıdalara ve içeceklere karşı alerjiler oluşmaktadır. Bu durumda da cilt hastalıkları oluşabilir ve buna bağlı aşırı tüy dökülmeleri meydana gelebilir.

Kedilerde pireler ve keneler parazitler oluşmasına neden olabilir. Cilt derisinde oluşan tahriş ekstra kaşıntıya yol açacağından tüy dökülmesinde artışlar bu nedenle de artabilir.

Hipertiroid olan kediler fazla tüy dökülmesi yaşarlar. Tiroid bezinin aşırı salgılanması nedeniyle tüy dökülmeleri yaşanmakta ve tiroid sorunları nedeniyle de kilo kaybı yaşanmaktadır.

Yaşlanmaya bağlı olarak kedilerin tüylerinin dökülme oranlarında farklılaşmalar oluşmaktadır. Cilt yaşlandıkça tüylerin yapılarında meydana gelen değişiklikler bu durumun nedenleri arasında sayılabilir.

Tüy Dökümü ile İlişkili Sağlık Sorunları

Kedilerde tüy dökümleri bazı sağlık sorunlarını da ortaya çıkartabilir. Cilt hastalıkları, hormonal dengesizlikler gibi birçok hastalıkların habercisi de olabilmektedir. Polenlerden, çeşitli kimyasallardan yada gıdalara karşı gelişen alerjik reaksiyonlarda ciltte tahrişe ve aşırı tüy dökülmesine neden olabilir. Derideki mantar enfeksiyonları da ciltte kızarıklık yaparak kaşıntı ve tüy dökülmelerine neden olabilir.

Pire enfeksiyona maruz kalan kedilerin ciltlerinde tahriş ve kaşıntıya bağlı olarak tüy dökülmeleri olmaktadır. Uyuz etkeni gibi parazitler de tüy dökülmelerine neden olur.

Tüy Dökümünün Belirtileri

Kedilerde tüylerin dökülmelerinin doğal mı yoksa aşırı tüy dökülmesi mi olduğunu anlamak için belirtilere dikkat etmek önemlidir. Aşırı tüy dökümü eğer ki kedinin sağlığı ile ilgili bir durum ortaya çıkartıyor ise bu durumun bir veteriner hekim kontrolünde takip edilmesi gerekmektedir.

Kedinizin tüylerini okşadığınızda yada taradığınızda olağandan çok fazla döküldüğünü fark ederseniz yada kedilerin yattığı yerlerde gözle görünür bir şekilde fazla bir tüy dökümü olduğunu görürseniz bu durum olağandan fazla tüy dökülmesinin göstergesi olarak yorumlanabilir. Mevsimsel dökülme denilen dönemlerde artan tüy miktarı kabul edilebilir derecede olabilir ama yıl boyunca çok fazla şekilde tüy dökümü aşırı tüy dökümünün bir işareti olarak görülmelidir.

Kedilerin tüylerinin mat görünümlü, kuru ve hatta kırılgan bir yapıda görülmesi aşırı tüy dökümüne de neden olabilir. Sağlıklı kedilerin tüyleri canlı ve parlak olmalıdır. Matlaşma ve kırılganlık yetersiz beslenme, yaşlanma yada deri hastalıkları nedenlerinden dolayı olabilir.

Evde Tüy Dökümünü Azaltma Yöntemleri

Kedilerde tüy dökümünü durdurmak tamamen mümkün değildir ama evde uygulanacak çeşitli yöntemlerle tüy dökülmesinin önemli ölçüde önüne geçilebilir. Kedilerin sağlıklarına dikkat ederek ve evin daha temiz halde kalmasını sağlamak adına çeşitli yöntemler uygulanabilir.

Kedilerin tüylerini düzenli tarama yaparak, tüy sağlığı konusunda kedilere bakım yapılabilir. Uzun tüylü kedilerin tüyleri daha sık süreyle kısa tüylü kedilerin de tüyleri daha uzun aralıklarla taranabilir. Bu tarama işlemlerini yaparken kedilerin tüy yapısına uygun tarak veya fırça kullanmak önemli olacaktır. Ölü diye tabir edilen tüylerin altındaki tüyleri kolayca alabilen tüy dökücü fırçalar önerilen fırçalardandır. Düzenli tarama ile dökülen tüylerin etrafa yayılmasının da önüne geçilmiş olacaktır.

Protein ve omega takviyeleri ağırlıklı, zengin mamalar ile beslenme kedilerin sağlıkları açısından önemli olmaktadır. Sağlıklı bir kedide tüy dökülme olağan seviyede ve dayanıklı olacaktır.

Veteriner Tedavileri ve Çözümler

Evde yapılan bazı önlemlerde bazen yeterli seviyede olmayabilir. Bu durumlarda veteriner hekimlerden yardım almak gerekmektedir. Veterinerler, kedilerin tüy dökülmelerine neden olan sağlık sorunlarını teşhis ederekten uygun tedavi yöntemlerini önermektedir.

Veterinerler kedilere özel diyet programları hazırlayarak kedilerin tüy sağlıklarını destekleyici bir mama önerebilir. Özellikle protein açısından zengin mamalar kediler için önemli olmaktadır.

Alerji testleri ile de kedilerin besinlere ve çevresel alerjilere karşı duyarlılığı belirlenebilir. Alerjiler kaşıntı ve aşırı tüy dökülmesine neden olabilir. Kedilerde gıda alerjisi tespit edilirse veteriner hekimler hipoalerjenik bir diyet önerebilir. Bu sayede kediler alerjiye neden olan besinlerden uzak durabilir.

Kedilerde bakteriyel bir enfeksiyon var ise veteriner hekim bu durum karşısında antibiyotikler reçete eder. Bu da kedilerin cilt sağlığını iyileştireceğinden tüy dökülmesini azaltıcı olacaktır.

Önleme ve Bakım İpuçları

Kedilerin sağlıklı bir tüy yapısına sahip olmasını sağlamak ve bu doğrultuda da tüy dökülmesini azaltmak için yapılabilecek uygulamalar vardır. Bu uygulamalarla kedilerin tüy ve cilt sağlığı desteklenirken evin temiz kalmasına da katkı sağlanmış olur.

Özellikle mevsim geçişlerinde kedilerin tüy dökülmelerinde düzenli tarama yapılmasıyla tüy dökülme süreçlerinde daha az tüy etrafa dökülür. Doğru tarak ve fırça seçimi ile de tarama işlemi daha etkili bir hale gelebilir. Kısa tüylere sahip kediler için daha ince dişli taraklar, uzun tüylü kediler için ise tay açıcı taraklar kullanılması önerilmektedir.

Kedilere beslenme, düzenli bir şekilde veteriner kontrolleri, banyo yaptırılması, evdeki nem dengesinin sağlanması, tüy ve cilt sağlığını destekleyici ek takviyelerin kullanımı gibi etkenler de gerekli bakım kapsamına alınmalıdır.

Ne Zaman Veterinere Gitmek Gerekir?

Kedilerde tüy dökülmelerinin belirli bir noktaya kadar olağan ve doğal olarak kabul edilse bile, aşırı tüy dökülmesi gibi durumlarda bunun nedenlerinin araştırılması adına mevcut olan sağlık sorunlarını göz ardı etmeden veteriner hekime gitmek gereklidir. Veteriner hekim kontrolündeki kediler uygun tedavi ile doğal şekilde tüy dökülmesi gibi olağan hayatlarına devam edebilirler.

Yükleniyor