Köpek Maması Nasıl Saklanır? Saklarken Sıkça Yapılan Hatalar

Köpek Maması Nasıl Saklanır? Saklarken Sıkça Yapılan Hatalar

Köpek mamalarının seçimi özellikle köpeklerin sağlığı için çok önemlidir. Genellikle yaş, lezzet ve genel sağlık durumlarına göre mama seçimi yapılmaktadır. Kaliteli içerikler ile hazırlanan mamalar onların sağlıklı kalmaları için dikkat edilmesi gereken bir konudur. Fakat mamanın kalitesi kadar mamaların bulunduğu alanlarda çok önemlidir. Mamaların doğru bir şekilde saklanması en az mama seçimi kadar önem verilmesi gereken bir konudur.

Köpek Maması Saklama Koşulları

Köpek mamaların hangi şartlarda ve nasıl alanlarda saklanması gerektiği bilinmesi gereken konulardan birisidir. Doğru şartlarda saklanmayan mamalar çabuk bozulabilmekte ve bu durum da köpeklerin sağlığını riske atmaktadır. Mamaların her zaman serin ve kuru alanlarda saklanması gerekir. Mamaların tadını korumak ve bozulmasını engellemek için mamalar kaplarının ağzının kapalı olarak saklanmalıdır.

Köpek mamalarının ideal saklama sıcaklığı 20 ile 25 derece arasında olmalıdır. Sıcak yerde saklanan mamaların vitamin yapısında değişmeler olmakta ve yağların oksidasyon sonucu bozulmalar görülmektedir. Köpek mamaları için en iti saklama yeri kendi mama ambalajlarıdır. Ayrıca mamaları doğrudan güneş ışığından korunma altına almak gerekir. Çok sıcak alanlarda saklanan mamalarda böcek istilaları ve bozulma durumları söz konusu olabilir.

Mamaların ambalajları açılmadan önce veya açıldıktan sonra kuru yerde saklanması çok önemlidir. Mamaların bulunduğu ortamın 20 ile 25 derece arasında olması gerekir. Özellikle 35 derecenin üzerine çıktığı durumlarda besin değerleri olumsuz etkilenir. Bu durum da mamaların bozulmasına sebep olur. Bununla beraber mamalar için ideal nem oranı %50'nin altında olması gerekir. Nem oranının arttığı yerde mama saklamak küflenmelerine sebep olmaktadır.

Mama Kabı ve Saklama Kapları

Köpeklerin sağlıklı beslenmeleri için ne yedikleri kadar yedikleri kapların özellikleri de önemlidir. Bu sebeple köpekleriniz için doğru mama kabının seçilmesi gerekir. Sağlar ve dayanıklı hava geçirmez kaplar mamaların çabuk bozulmasını engellemektedir. Ayrıca mama kaplarının malzemesi de bu noktada dikkat edilmesi gereken diğer bir konudur. Genellikle paslanmaz çelik ya da kaliteli plastik kaplar seçilmelidir. Bu malzemelerin temizliği kolay olmakla beraber daha hijyeniktir.

Mama kaplarının boyutları köpeklerin ihtiyaçlarına uygun olmalıdır. Bu durum köpeklerin mama kabından daha rahat yemeleri konusunda çok önemlidir. Köpeklerin günlük mama ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip olan mama kaplarının tercih edilmesi gerekir. Mamaları saklarken orijinal ambalajın önemi oldukça büyüktür. Mamalar orijinal ambalajında saklandığı zaman uzun ömürlü ve daha sağlıklı olmaktadır.

Kuru ve Yaş Mama Saklama Farkları

Bazı köpekler için kuru mamalar tercih edilirken bazıları için yaş mamalar tercih edilmektedir. Bu mamaların saklama koşulları ve ömrü birbirinden farklı olabilir. Köpek sahipleri için kuru mama saklama ipuçları bulunmaktadır. Özellikle mama saklama konusunda detaylı bilgiye sahip olmak köpeklerin sağlığı için çok önemlidir. Kuru mamalar serin ve kuru bir yerde saklanmalı doğrudan güneş almamalıdır. Köpek mamalarının köpek mama kabında kalmasında bir sakınca olmasa da mama kaplarının her gün temizlenmesi önerilmektedir.

Genellikle kuru mamalar tercih edilse de bazı köpekler için yaş mamalar da kullanılmaktadır. Kuru mamalar yaş mamalara göre daha az ömürlüdür. Özellikle fazla bekletilmesi gibi durumlarda zehirlenmelere yol açabilir. Paketin açılmasından sonra yaş mamanın buzdolabında saklanması gerekmektedir. Ayrıca buzdolabında bekletilen yaş mamaların en fazla üç gün içerisinde tüketilmesi önerilmektedir.

Yaş mama kapları ortam sıcaklığı 50'nin üzerinde olduğu zaman 4 saat içerisinde yenmeyen yaş mamaların temizlenmesi çok önemlidir. Açılmış olan yaş mamalar buzdolabında 40 ile 45 F arasında saklanmalıdır.

Saklama Sırasında Yapılan Hatalar

Köpek mamalarının raf ömürleri üretim itibari ile belirlenmektedir. Doğru saklanmayan mamaların ömürleri geçmese bile bozulma ihtimalleri kaçınılmazdır. Bu nedenle raf ömürleri ile beraber mamaların doğru saklanması gerekir. Doğru koşullarda saklanmayan mamalar köpeklerin sağlığını bozarak cilt problemlerine neden olabilir.

Köpek mamaları bir kap içerisinde saklanacak ise doğru kaplar tercih edilmelidir. Yanlış saklama kapları mamaların bozulmasına sebep olabilir. Köpek maması saklama kaplarının mutlaka hava geçirmeyen bir kap olması önerilir. Hava geçirmeyen mama kapları mamaların bayatlamasını da önlemektedir.

Bununla beraber pek çok köpek sahibi mama kaplarını ne kadar sürede bir temizlemesi gerektiğini bilmemektedir. Mama saklama sırasında yapılan en büyük hatalardan birisi de mama kabının düzenli temizlenmemesi olmaktadır. Mama kapları bittiğinde ve yenisi ile değiştirildiğinde kapların güzel bir şekilde yıkanması gerekmektedir. Daha sonra da uygun koşullarda ve kaplarda korunmalıdır.

Köpek mamaları için aşırı stok yapma mamaların zamanla bozulmasına sebep olabilir. Bu nedenle mamaların kısa sürede tüketilip o şekilde tekrar alınması sağlıklı beslenmek için önemli bir adımdır. Bununla beraber köpek mamalarının uzun süre dışarda tutmak yapılan en büyük hatalardan birisidir. Uzun süre dışarıda kalan mamalar lezzetini yitirmekte ve bayatlamasına neden olmaktadır. Bu nedenle ihtiyaç kadar alınmalı ve kısa sürede tüketilmelidir.

Mamanın Tazeliğini Koruma Yöntemleri

Köpek mamalarının tazeliğini korumak onların lezzetli besinleri tüketmesi ve sağlığı için çok önemlidir. Bu nedenle köpek maması seçiminde mamaların son kullanma tarihine dikkat etmek gerekir. Bir ürünün son kullanma tarihi taze, besleyici ürün almak için önemli bir hatırlatmadır. Köpek mamalarında da son kullanma tarihinin geçmemesi gerekir. Son kullanma tarihinden sonra tüketilen mamalar güvenirliliğini yitirmektedir.

Bunun dışında köpek mamalarının tazeliğini korumak için mama kabı içerisine günlük tüketebileceği kadar mamaların konulması önerilir. Mamalarda kısmi miktarlarda kullanım bayatlamalarını engellerken uygun saklama koşullarında saklanmasına da olanak sağlar. Bu sebeple kapalı ve serin yerde muhafaza edilen mamalardan mama kaplarına yeteri miktarda mama konulmalı ve kaplar düzenli yıkanarak yenilenmelidir.

Açılan Mamanın Ömrü ve Kullanım Süresi

Mamalar doğru alanlarda saklanmadığı zaman tatlarında bozulma ve bayatlamalar görülür. Köpeklerin sağlıklı beslenmeleri açısından taze mama kullanımı çok önemlidir. Özellikle sıcak alanlarda mamalarda ciddi ölçüde vitamin kaybı söz konusu olabilir. Ayrıca genel sağlıkları için zararlı olacak toksik bileşenlere sebep olan oksitlenmeler de görülebilir.

Bununla beraber mamaların açıldıktan sonra mama ömrü bulunur. Her mama paketi açıldıktan belli bir süre sonra tüketilmelidir. Ayrıca mamalarda tazelemenin önemi de oldukça büyüktür. Köpek mamalarında raf ömrü nasıl saklandığına göre de değişebilir. Genel olarak bakıldığında paket ağzı açılan mamaların bir ay içerisinde tüketilmesi önerilmektedir.

Mama Bozulma Belirtileri

Köpeklerimiz için mama seçimi çok önemlidir. Fakat mama seçimi kadar mamaların bozulup bozulmadığını anlama da dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. Doğru saklanmayan veya son kullanma tarihi geçen mamalar bozulabilir. Fakat bazı durumlarda mamaların bozuk olup olmadığı kolay anlaşılmaz. Mamaların bozulma belirtileri şu şekildedir:

- Son kullanma tarihinin geçmesi

- Kuru mamaların yumuşak olması

- Köpeklerin mamayı reddetmesi

- Kötü koku oluşumu

- Mamaların renklerinde bozulmalar görülmesi

- Küflenme

- Yağlanma veya sertleşme

- Beslenme sonrası hastalıkların görülmesi mamaların bozulduğunu göstermektedir.

Sağlık için Mama Saklama Önlemleri

Köpeklerin sağlığı için mamalarını doğru bir şekilde saklamanın önemi herkes tarafından bilinmektedir. Saklama koşulları arasında hava geçirmez kaplar, serin ve kuru rotam, ışık geçirmeyen alanlar ve ambalajlar yer almaktadır. Bu noktaların dikkate alınmaması durumunda zehirlenme riski görülebilir. Özellikle bayatlayan veya bozulan mamalar köpeklerin zehirlenmelerine veya hastalanmalarına yol açabilir. Bununla beraber doğru koşullarda saklanmayan mamaların köpeklerde alerjik reaksiyonlar gösterdiği de bilinmektedir.

Yükleniyor